ΚΡΗΤΗ

ΕΥΘΥΜΗΣ ΛΕΚΚΑΣ: “Το πρώτο θύμα της κλιματικής αλλαγής η Κρήτη”

Στην Κρήτη οι πρώτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

«Ημεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε στην Κρήτη από τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας που κυριολεκτικά βούλιαξαν το νησί  κάτω από τα νερά περιέχουν την κλιματική αλλαγή. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται αυτά τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο και με τόσο μεγάλη ένταση», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρόεδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη.

Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να ηρεμήσουν τα καιρικά φαινόμενα για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν», ενώ όπως εξήγησε είναι σημαντικό «να γίνει μια νέα προσέγγιση στον σχεδιασμό αποκατάστασης μέσα από «έξυπνα» έργα τα οποία θα πηγαίνουν παράλληλα με τις φυσικές διεργασίες».

Αυτό ήταν το ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε ο κ. Λέκκας με τον περιφερειάρχη στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκε για τα πλήρη στοιχεία της καταστροφικής θεομηνίας και συζητήθηκε η χάραξη του άμεσου και μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού αντιμετώπισης των μεγάλων καταστροφών.  «Δεν έχουμε να κάνουμε με μια καταστροφή, η οποία εξελίχθηκε κάτω από ορισμένες υδρομετεωρολογικές και γεωλογικές συνθήκες, αλλά με μια καταστροφή η οποία ενδεχομένως να περιέχει και την κλιματική αλλαγή και τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτό το φαινόμενο» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται αυτά τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο και με τόσο μεγάλη ένταση. Όπως εξήγησε, «έχουμε να κάνουμε με μια υψηλότατη βροχόπτωση, η οποία υπερβαίνει βροχοπτώσεις πολλών ετών στη δυτική Κρήτη.

Μια βροχόπτωση η οποία χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τα ύψη της βροχής αλλά και με την μεγάλη ένταση της. Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο το οποίο συνδυάζει την έντονη βροχόπτωση, τη μορφολογία του εδάφους και το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής. Μαζί με τη φύση των πετρωμάτων και τη γεωλογική δομή και διάσταση».

Ευθύμης Λέκκας: «Δεν τέλειωσαν οι καταστροφές και θα χρειαστούν “έξυπνες” λύσεις»

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, εκτός από τη βροχή, υπήρξε ένας «εγκλωβισμός» πολλών παραμέτρων που δημιούργησαν ένα νέο μορφολογικό πλαίσιο. «Η έντονη βροχόπτωση είχε επίδραση και στα γεωδυναμικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονα και μεγάλης κλίμακας κατολισθητικά φαινόμενα που έπληξαν και τα τεχνικά έργα» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ έκανε ακόμα λόγο για φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται όχι μόνο με την ημέρα, όπως είπε, αλλά λεπτό προς λεπτό. «Πρέπει να ηρεμήσουν τα φαινόμενα για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν» επεσήμανε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας ότι «θα πρέπει να δούμε τον γενικότερο σχεδιασμό των έργων, της αποκατάστασης, τον μελλοντικό σχεδιασμό με μια νέα οπτική, την οπτική που εμπεριέχει και την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να υπάρξει μια νέα προσέγγιση και να σχεδιάζονται «έξυπνα» έργα τα οποία θα πηγαίνουν παράλληλα με τις φυσικές διεργασίες».

Το σχέδιο αποκατάστασης των καταστροφών

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε ότι εγκρίθηκε ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αποκατάσταση των κατολισθήσεων στον βόρειο οδικό άξονα του νησιού. Τα χρήματα αυτά, όπως διευκρίνισε ο κ. Αρναουτάκης, είναι πέρα από τα 12 εκατ. που έχουν έρθει ήδη στην Περιφέρεια στα Χανιά, ενώ αναμένεται αυτή την εβδομάδα η έγκριση των πρώτων  5 εκατ. για το Ρέθυμνο.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα η μελέτη για την αποκατάσταση της ζημιάς στη γέφυρα του ποταμού στον Πλατανιά, εκτιμώντας ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με τη διαδικασία του επείγοντος προωθούνται εργολαβίες για αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε περιοχές που υπάρχουν προβλήματα.

Ο κ. Αρναουτάκης πρόσθεσε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων και Ρεθύμνου θα ενισχυθούν με φροντίδα του Υπουργείου Υποδομών από μηχανικούς. Ακόμα έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Περιφέρεια θα αποστείλει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αίτημα για την παροχή οικονομικής βοήθειας, καθώς το κόστος των ζημιών από την κακοκαιρία στη δυτική Κρήτη αποτιμάται άνω των 130 εκατομμύρια ευρώ.