ΚΟΣΜΟΣ

Εφηβη σχεδίαζε επίθεση στο Βρετανικό Μουσείο, με την αδελφή και τη μητέρα της -Επειδή δεν την άφησαν να παντρευτεί τζιχαντιστή

Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ένοχη μια έφηβη η οποία σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στο Βρετανικό Μουσείο, με τη βοήθεια της μεγαλύτερης αδελφής της και της μητέρας της.

Η 18χρονη σήμερα Σαφάα Μπουλάρ σχεδίαζε «χτύπημα» με πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες τις οποίες αποκαλούσε «ανανάδες». Πήρε αυτή την απόφαση επειδή οι βρετανικές αστυνομικές αρχές δεν της επέτρεψαν να πάει στη Συρία προκειμένου να παντρευτεί έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μπουλάρ γνώρισε μέσω διαδικτύου τον Ναουίντ Χουσέιν, όταν ήταν 16 ετών. Αποφάσισε να πάει στη Συρία για να παντρευτούν και μετά να διαπράξουν μαζί επίθεση αυτοκτονίας «κρατημένοι από το χέρι».

Ο Χουσέιν έστειλε στην μεγαλύτερη αδελφή της Μπουλάρ, την Ριζλάιν, 3.000 λίρες για να πληρώσει για το ταξίδι, όμως τα δυο κορίτσια συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 2016. Αφέθηκαν ελεύθερες με εγγύηση αλλά οι αρχές κατέσχεσαν τα διαβατήριά τους.

Η Σαφάα συνέχισε την επικοινωνία της με τον Χουσέιν και συζητούσαν τα σχέδιά της να επιτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο. «Ο σκοπός της ήταν να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους», είπε η εισαγγελέας Σου Χέμινγκ.

Όταν ο Χουσέιν σκοτώθηκε στη Συρία, στις 4 Απριλίου 2017, η Σαφάα έγραψε ότι ήθελε να γίνει «μάρτυρας». «Η καρδιά μου λαχταρά… να ενωθώ με τον αγαπημένο σύζυγό μου για πρώτη φορά», έγραψε και συνελήφθη 8 ημέρες αργότερα.

Τότε, η αδελφή της ανέλαβε να εκτελέσει το σχέδιο και να επιτεθεί σε διάφορα τουριστικά αξιοθέατα στο Λονδίνο, με τη συνεργασία της μητέρας τους, της Μίνα Ντιτς και της 21χρονης Χάουλα Μπαργούτι. Μάλιστα, μητέρα και κόρη έκαναν αναγνωριστική επίσκεψη σε σημαντικά μνημεία στις 25 Απριλίου 2017 και την επόμενη ημέρα αγόρασαν μαχαίρια από ένα σουπερμάρκετ. Και οι δύο συνελήφθησαν αμέσως μετά, πριν προλάβουν να οργανώσουν τη «γιορτή», όπως αποκαλούσαν την επίθεση.

Η Ριζλάιν Μπουλάρ, 22 ετών και η 44χρονη Ντιτς είχαν δηλώσει ένοχες τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν είχε δημοσιοποιηθεί ώστε να μην είναι προκατειλημμένοι οι ένορκοι εναντίον της Σαφάα. Η ποινή των τριών γυναικών θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters