ΕΛΛΑΔΑ

ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Νέα κακοκαιρία από αύριο με καταιγίδες, πολύ νερό και μποφόρ

Ενα νέο κύμα κακοκαιρίας, με βροχές και καταιγίδες, που θα συνεχίσει να «σφυροκοπά» ορισμένες περιοχές της χώρας μέχρι και την προσεχή Τρίτη, κάνει «ποδαρικό» την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η αλλαγή του καιρού την Παρασκευή θα γίνει, αρχικά, αισθητή, νωρίς το πρωί, στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, με νεφώσεις και τοπικές βροχές.

Oι νεφώσεις θα ξεκινήσουν να σχηματίζονται από το βράδυ της Πέμπτης / Πηγή: EMYOι νεφώσεις θα ξεκινήσουν να σχηματίζονται από το βράδυ της Πέμπτης / Πηγή: EMY

Στη συνέχεια, ωστόσο, κατά το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα ενταθούν και σταδιακά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες σε Ιόνιο, Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Τα... πρωτοβρόχια, το πρωί της Παρασκευής / Πηγή: EMYΤα… πρωτοβρόχια, το πρωί της Παρασκευής / Πηγή: EMY

Ο χάρτης για το μεσημέρι της Παρασκευής / Πηγή: EMYΟ χάρτης για το μεσημέρι της Παρασκευής / Πηγή: EMY

Οπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, υποψήφιος βουλευτής Νοτίου Τομέα με τη ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος «από την Παρασκευή, αργά το βράδυ, θα ξεκινήσει να βρέχει και στην Αττική».

Για το βράδυ της Παρασκευής / Πηγή: EMYΓια το βράδυ της Παρασκευής / Πηγή: EMY

Αστατος καιρός παντού το Σαββατοκύριακο -Καταιγίδες στην Αττική 

Με μοναδική εξαίρεση τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, «στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα είναι πολύ άστατος κατά διαστήματα. Αναμένονται βροχές και καταιγίδες τόσο στο Ιόνιο, όσο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα».

Ξημερώματα Σαββάτου με βροχές (και) στην Αττική / Πηγή: EMYΞημερώματα Σαββάτου με βροχές (και) στην Αττική / Πηγή: EMY

Οπως εξηγεί ο ίδιος, σε ό,τι αφορά την Αττική οι βροχές θα ενταθούν το Σάββατο και θα αποκτήσουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα και «επομένως λόγω της αστάθειας που θα επικρατεί θα εκδηλωθούν πιθανότατα και τοπικές καταιγίδες στο νομό. Οι βροχές θα συνεχιστούν και την Κυριακή αλλά πιο εξασθενημένες όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία».

Η εικόνα για το πρωί του Σαββάτου / Πηγή: EMYΗ εικόνα για το πρωί του Σαββάτου / Πηγή: EMY

Με βροχές και το μεσημέρι του Σαββάτου / Πηγή: EMYΜε βροχές και το μεσημέρι του Σαββάτου / Πηγή: EMY

Από τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ προκύπτει ότι την Κυριακή οι βροχές θα περιοριστούν στη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη, όμως λίγες ώρες αργότερα το σκηνικό θα αλλάξει, ξανά.

Ο προγνωστικός χάρτης για το βράδυ της Κυριακής / Πηγή: EMYΟ προγνωστικός χάρτης για το βράδυ της Κυριακής / Πηγή: EMY

Βροχές και καταιγίδες και την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, αν διατηρηθούν τα υπάρχοντα προγνωστικά στοιχεία «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και η ερχόμενη εβδομάδα να μπει με βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Όλα αυτά όμως θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες».

Η ΕΜΥ επιβεβαιώνει το σενάριο της βροχερής Δευτέρας / Πηγή: EMYΗ ΕΜΥ επιβεβαιώνει το σενάριο της βροχερής Δευτέρας / Πηγή: EMY

Σε αυτό το σενάριο συνηγορούν, πάντως, τα προγνωστικά μοντέλα της ΕΜΥ τα οποία για τη Δευτέρα προβλέπουν νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ο προγνωστικός χάρτης για το μεσημέρι της Δευτέρας / Πηγή: EMYΟ προγνωστικός χάρτης για το μεσημέρι της Δευτέρας / Πηγή: EMY

Στην πρόγνωση «3 – 7 ημερών», η ΕΜΥ αναφέρει ότι την Τρίτη θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, τις πρωινές ώρες, και στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το Σάββατο θα πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται οι προειδοποιήσεις:

iefimerida.gr