ΚΡΗΤΗ

Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι αγρότες – Έρχεται το «μπλόκο» για συντονισμό

Συνεδρίασε στο Εργατικό Κέντρου του Ρεθύμνου το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων.

Στη συζήτηση όλοι οι αγρότες στάθηκαν, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους: » στα τεράστια προβλήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως το τεράστιο κόστος παραγωγής, το αίσχος των ανοιχτών και χαμηλών τιμών που έχει γενικευτεί σε όλα τα προϊόντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που όμως φτάνουν την ίδια στιγμή πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση και επιτρέπει την κερδοσκοπία μιας χούφτας βιομηχανιών και εμπόρων , η απλήρωτη παραγωγή, οι ελλείψεις στο πρόγραμμα της δακοκτονίας που οδηγεί σε καταστροφή και της φετινής χρονιάς, η ερημοποίηση της υπαίθρου με τα τεράστια προβλήματα στα σχολεία, τα κέντρα υγείας και απαράδεκτο αγροτικό δίκτυο.

Απασχόλησε ιδιαίτερα η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που στόχο έχει με κύριο μοχλό τις ομάδες παραγωγών τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Η αναθεώρηση της ΚΑΠ θα είναι σε χειρότερη κατεύθυνση, με μείωση των κονδυλίων και των ενισχύσεων. Αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά πως το αίτημα που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, της σύνδεσης δηλαδή της επιδότησης με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο.

Ταυτόχρονα η συζήτηση στάθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και στον κίνδυνο που αυτές εγκυμονούν ιδιαίτερα για τη Κρήτη, καθώς η ανανέωση και αναβάθμιση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ μετατρέπουν τη χώρα σε μια απέραντη αμερικάνικη βάση, με τη βάση της Σούδας να έχει την πρωτοκαθεδρία μετατρέποντας τη ακόμα και σε στόχο.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι αρχαιρεσίες που πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν αυτό το διάστημα στους αγροτικούς συλλόγους που συμμετέχουν στο Παγκρήτιο Συντονιστικό καθώς και για την προοπτική που υπάρχει για την δημιουργία και επαναλειτουργία τεσσάρων ακόμα αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων. Τονίστηκε η ανάγκη οι διαδικασίες αυτές να είναι μαζικές ώστε από καλύτερες θέσεις το οργανωμένο αγροτικό κίνημα του νησιού να διεκδικεί.

Οι αγροτικοί σύλλογοι που συμμετέχουν στο Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές και τα μέτρα. Δεν χρειάζεται καμιά απογοήτευση, μοιρολατρία, φόβος και ηττοπάθεια. Όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, έχουμε τις δυνάμεις και την ικανότητα να διεκδικούμε και να έχουμε κατακτήσεις με τους αγώνες μας, να βάζουμε φρένο σε αντιλαϊκά μέτρα σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Με επιμονή στην οργάνωση, την ενημέρωση και την κινητοποίηση των αγροτών θα έχουμε και
τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς Συλλόγους με την συμμετοχή τους στις Συνελεύσεις, τις συσκέψεις, την ουσιαστική και σταθερή λειτουργία τους και στις πρωτοβουλίες που θα παρθούν το επόμενο διάστημα. Να συγκροτηθούν νέοι, δυνατοί και μαζικοί Αγροτικοί Σύλλογοι. Θέλουμε ένα κίνημα διεκδικητικό και αγωνιστικό, και όχι συναλλαγής και δημοσίων σχέσεων με την εκάστοτε κυβέρνηση και υπουργό. Αγροτικοί Σύλλογοι που θα παίρνουν πρωτοβουλίες για
όλα τα προβλήματα που αφορούν την ζωή και την επιβίωση των οικογενειών μας και των κατοίκων της υπαίθρου. Με πρωτοβουλίες για γενικότερα προβλήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία, σε κοινή δράση και συμμαχία με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις. Ενάντια στους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις που θα γενικευτούν, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Αποφασίστηκαν τα εξής:

Περιοδείες στα χωριά ευθύνης του κάθε αγροτικού συλλόγου με στόχο την ενημέρωση των μικρομεσαίων αγροτών για όλα τα παραπάνω

Περιφερειακές συσκέψεις σε Ηράκλειο και Χανιά στις 6 και 7 Νοέμβρη αντίστοιχα με ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπή των μπλόκων με στόχο το συντονισμό των κινητοποιήσεων».