ΚΡΗΤΗ

Ζητούν αποφυλάκιση για “μικρές ποινές” και ευπαθείς ομάδες

Υπόμνημα με το οποίο ζητούν την αποφυλάκιση λόγω του κοροναϊού επέδωσαν σύμφωνα με πληροφορίες κρατούμενοι της φυλακής Αλικαρνασσού για να αποσταλεί στο Υπουργείο προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά τους. Πρόκειται για μια κίνηση που έγινε και σε άλλες φυλακές της χώρας μετά τις αρχικές σκέψεις που υπήρχαν από την πολιτεία για την αποσυμφόρηση των φυλακών, λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης, σχεδιασμός όμως που φαίνεται ότι δεν «πάγωσε» ή δεν προχώρησε.

Στο κείμενο αυτό αναφέρονται οι προτάσεις των εγκλείστων για κρατούμενους με μικρές ποινές, για ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για συγχωνεύσεις ποινών κοκ.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί ένα τεταμένο κλίμα που αντιμετωπίστηκε με σωστούς χειρισμούς τόσο από τη διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος, όσο και από τους εκπροσώπους των κρατουμένων που μετέφεραν το αίτημα των λοιπών εγκλείστων. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωποι κρατουμένων  Ελλήνων και αλλοδαπών είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τη διεύθυνση και υπήρχαν σκέψεις για κινητοποιήσεις διαφόρων μορφών, όπως αποχή από τα ημερομίσθια, να μην μπαίνουν στα κελιά τα μεσημέρια, κάτι όμως που τελικώς δεν έγινε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν περίπου ένα μήνα υπήρχαν σκέψεις για την εφαρμογή ενός νέου νόμου για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, όπως ακριβώς συνέβη σε Γαλλία και Ιταλία εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης του κοροναϊού.

Στο σχεδιασμό που υπήρχε εκείνη την περίοδο εξεταζόταν το σχέδιο για αποσυμφόρηση των φυλακών ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Ο σχεδιασμός που εξεταζόταν αφορούσε σε κρατούμενους που έχουν υπόλοιπο χρόνο κάθειρξης έως ένα έτος. Στη δεύτερη κατηγορία όσους  έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 έτη και κάθειρξη 5 ετών υπό την προϋπόθεση πως έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινή τους για αδικήματα όπως οικονομικά, φορολογικά, κλοπές, ναρκωτικά κ.ά. Στην τρίτη κατηγορία ήταν  κρατούμενοι άνω των 65 ετών εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους.

Αποσυμφόρηση ζητάει η Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Μάλιστα, στην ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών είχε αναφερθεί  με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Είναι γνωστή σε όλους μας η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές εδώ και δεκαετίες, τόσο όσον αφορά τον συνωστισμό όσο και τις συνθήκες κράτησης γενικότερα, την ελλιπέστατη ή αποσπασματική πρόσβαση στην υγεία, την έλλειψη χώρου μέσα στα κελιά, την εξαιρετικά προβληματική υγιεινή και καθαριότητα, η οποία στις περισσότερες φυλακές είναι ανύπαρκτη κ.ο.κ.. Η άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών είναι επείγουσα μπροστά σε μια πανδημία που βασικό της ‘’αρωγό’’ στην εξάπλωση έχει την επαφή και τον συγχρωτισμό.

Διασφαλίζοντας την πρόληψη μετάδοσης του ιού στις φυλακές διασφαλίζουμε τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων μέσα στις φυλακές, την αντοχή του συστήματος υγείας μας αλλά και τη δημόσια τάξη» αναφερόταν στην ανακοίνωση. Παρέμβαση είχε κάνει  και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, αναφέροντας πως η λήψη μέτρων για τον γενικό πληθυσμό πρέπει να ισχύσει και για τους κρατούμενους. Καταθέτοντας και αυτή με τη σειρά προτάσεις, είχε υποστηρίξει: «Τα προτεινόμενα μέτρα θα αποσυμφορήσουν τις φυλακές και θα προστατεύσουν από την πανδημία αυτούς που θα αποφυλακιστούν αλλά και όσους παραμείνουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, χωρίς να εκθέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και την δημόσια τάξη».