ΚΡΗΤΗ

Ζητούν Πάσχα με ανοιχτούς ναούς στην Κρήτη – Αλλά χωρίς πιστούς

Τι αναφέρει το αίτημα που εστάλη από την Ιερά Σύνοδο στο Υπουργείο Παιδείας

Λίγο πριν μπει ο Απρίλιος και ενώ βρισκόμαστε, κατά τους ειδικούς επιστήμονες, στο “μάτι της καταιγίδας” που λέγεται κορωνοϊός, η Εκκλησία της Κρήτης κάνει μία προσπάθεια να τελεστούν οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, έστω και χωρίς πιστούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πατρίς, η Ιερά Σύνοδος έστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, που κοινοποιείται στο Υπουργείο Υγείας, στο λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα, και το γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος Ξενάκης, η Εκκλησία της Κρήτης ζητά από την υπουργό Παιδείας καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας να επιτραπεί σε όλους τους ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς να τελεστούν οι ακολουθίες των ημερών, χωρίς τη συμμετοχή πιστών.

Επισημαίνει ότι η Εκκλησία της Κρήτης κατανοεί τις δυσκολίες των ημερών και δεν κρίνει σκόπιμο να ζητήσει να “ανοίξουν” οι ναοί, όμως αίτημά της είναι να τελεστούν οι ακολουθίες κανονικά ώστε οι πιστοί να γνωρίζουν ότι οι ενορίες τους λειτουργούνται, ότι η εκκλησία του χωριού δε θα μείνει χωρίς τον Εσταυρωμένο, τον επιτάφιο, τις ακολουθίες των ημερών αυτών.

Το σκεπτικό της Εκκλησίας, της Κρήτης είναι αφού τελεστούν οι ακολουθίες, που θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, όπως ο νόμος προβλέπει, να μπορούν οι πιστοί, σύμφωνα πάντα με ό,τι είναι επιτρεπτό, με όλα τα μέτρα ασφαλείας, να περνούν το κατώφλι των ναών, να μπορούν να προσεύχονται και να προσκυνούν τις εικόνες. Οι ακολουθίες θα τελούνται μονάχα από τον ιερέα, με τον ψάλτη και τον νεωκόρο.

Η Εκκλησία της Κρήτης θεωρεί πως αν ικανοποιηθεί το αίτημά της από την Πολιτεία, θα δώσει δύναμη στους ανθρώπους, θα αποτελεί ένα στήριγμα για εκείνους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Εκκλησία της Κρήτης με το Υπουργείο Παιδείας, έλαβε το μήνυμα ότι με απόλυτο σεβασμό, η Πολιτεία εξετάζει το αίτημά της και αναλόγως τα στοιχεία που έχει στα χέρια της θα πράξει.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ