ΚΡΗΤΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ημέρες Φωτογραφίας»: Το παλιό Ηράκλειο «ζωντανεύει» στο Πολύκεντρο Νεολαίας

 

 

Με το «πλούσιο» φωτογραφικό αρχείο του Μηνά Χουστουλάκη, ξεκινάει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου (19:00), στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 2), η παρουσίαση του έργου παλαιότερων και σύγχρονων φωτογράφων της Κρήτης, από την Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού του δήμου Ηρακλείου.

Στην πρώτη παρουσίαση, που θα γίνει στο πλαίσιο της σειράς «Ημέρες Φωτογραφίας», η επιμελήτρια των Εθνογραφικών Συλλογών της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Αγγελική Μπαλτατζή, θα μιλήσει για το περιεχόμενο και την ιστορική αξία του αρχείου. Και θα «αναγνώσει» επιλεγμένες φωτογραφίες του «Αρχείου Μηνά Χουστουλάκη», που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα ως την δεκαετία του 1980.

Στο «Φωτογραφικό Αρχείο Μηνά Χουστουλάκη», που φυλάσσεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αποτυπώνονται, μέσα από χιλιάδες φιλμ και εκατοντάδες τυπώματα, τοπία και στιγμές από την ζωή στο Ηράκλειο (και όχι μόνο). Παρουσιάζονται προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική, θρησκευτική και κοινωνική ζωή. Δημοφιλείς καλλιτέχνες που περιόδευσαν στα θέατρα της πόλης. Αλλά και το έμψυχο δυναμικό της πόλης, μέσα από οικογενειακά και ατομικά πορτρέτα.

Στο αρχείο περιλαμβάνονται, επίσης, εικόνες σημαντικών φωτογράφων της Κρήτης (τέλη 19ου – αρχές 20ού αιώνα), όπως των Ραχμιζαδέ Μπεχαεντίν, Χαμζά Ρουστέμ, Γεωργίου Μαραγιάννη, Εμμανουήλ Ανδρουλάκη, αλλά και νεότερων φωτογράφων, όπως των Ν. Λαμπρινίδη, Γ. Χουστουλάκη, κ.ά.

Οι «Ημέρες Φωτογραφίας» έχουν ως στόχο να αναδείξουν το έργο σύγχρονων Κρητών φωτογράφων, αλλά και σημαντικών καλλιτεχνών.

Την επιμέλεια της σειράς, εκ μέρους της Ομάδας Εθελοντών Πολιτισμού, έχει η Ελένη Φαραγκουλιτάκη. Η επόμενη προγραμματισμένη παρουσίαση αφορά στο έργο του γνωστού σύγχρονου καλλιτέχνη, Μανώλη Παπαδάκη. Και θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου, στο Πολύκεντρο Νεολαίας.