ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Η Τουρκία δεν έχει ξεπεράσει προς το παρόν την κόκκινη γραμμή»

 

Για το αν η Τουρκία έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» στην εισβολή της στην βορειοανατολική Συρία, ρωτήθηκε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προειδοποιήσει τον Ερντογάν να μην προσπαθήσει να κάνει κάτι που θα προκαλέσει την οργή του, η κυβέρνηση φαίνεται πως προς το παρόν περισσότερο κρατάει επιφυλακτική στάση. Οταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δώσει σαφέστερο ορισμό αυτών που αποκάλεσε κόκκινες γραμμές ο Τραμπ, το στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι ξεπεράστηκαν εάν διαπιστώσει πως διαπράττεται «εθνική κάθαρση», ή ότι εξαπολύονται «αεροπορικά ή χερσαία πλήγματα αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού». Κάτι, που σύμφωνα με τους ίδιους, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

«Δεν έχουμε δει σημαντικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών σε αυτό το στάδιο, όμως η επιχείρησή τους δεν βρίσκεται παρά στην αρχή της ακόμη» είπε ο αξιωματικός, που δεν κατονομάστηκε.

Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνηθήκαμε να βοηθήσουμε την Τουρκία
Το ίδιο στέλεχος είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανέθεσε σε Αμερικανούς διπλωμάτες να αποπειραθούν να μεσολαβήσουν για να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων και να τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

«Μας ανατέθηκε από τον πρόεδρο να προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν πεδία συνεννόησης ανάμεσα στα δύο μέρη, εάν είναι εφικτό να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός, και βρισκόμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε», είπε το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Άγκυρα αποπειράθηκε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε. «Οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη στην Τουρκία. Ζητήθηκε από τους Τούρκους σε πολλά επίπεδα, πολλές φορές, και στη συνδιάλεξη του προέδρου Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά η αμερικανική θέση έγινε σαφής στους Τούρκους», επέμεινε.