ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Άλλα ποσά περίμεναν και άλλα είδαν οι αγρότες – Οργή και παράπονα

Λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν είδαν οι αγρότες χθες στα μηχανήματα ανάληψης μετρητών, όπου βρέθηκαν κατά χιλιάδες για να λάβουν την επιδότηση που δικαιούνται.

Ο προβληματισμός ήταν έντονος και η γκρίνια μεγάλη. “Κάθε χρόνο και χειρότερα” έλεγαν, διαμαρτυρόμενοι ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται για να κλείσουν πάσης φύσεως… “τρύπες” που δημιουργούν οι ανάγκες της καθημερινότητας και το κόστος παραγωγής.

Επίσημα ωστόσο είναι γνωστό, πως τα ποσά αναμένονταν μειωμένα σε σχέση με την περυσινή χρονιά, αφού κάθε έτος από το 2015 παρατηρείται μια μείωση της τάξης του 6% λόγω της λεγόμενης… «σύγκλισης» που αφορά σε ελαιοκαλλιέργειες και αμπελοκαλλιέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ήδη από το 2015 να προχωρήσει σε ετήσιες περικοπές της τάξεως του 6 % από τις δενδρώδεις καλλιέργειες (μεταξύ των οποίων οι ελαιοκαλλιέργειες και οι αμπελοκαλλιέργειες) οι οποίες και διατίθενται πλέον σε νέες μορφές καλλιεργειών. Αυτό έχει ως συνέπεια, οι καλλιεργητές ελιάς και αμπέλου να βλέπουν συνεχώς λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους, στο πλαίσιο της ενιαίας ενίσχυσης.

Μια ταυτόχρονη μείωση της τάξης του 2% προβλέπεται επίσης και αφορά στο Εθνικό Απόθεμα.

Από χθες καταβάλλεται το 70% της βασικής ενίσχυσης, ενώ το υπόλοιπο ποσό των επιδοτήσεων θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.