ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: “Θωρακίζουν” το ιστορικό σχολείο – Πότε ξεκινούν οι εργασίες

Σε τροχιά ανάπλασης μπαίνει το ιστορικό σχολικό συγκρότημα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, μετά από την μελέτη που υλοποιήθηκε με στόχο την αντισεισμική του θωράκιση.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τη “μελέτη αποτίμησης της φέρουσας ικανότητας και ανασχεδιασμού του κτηριακού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου”, την οποία και παρέλαβε επισήμως το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης είναι μια σημαντική μελέτη για την αντισεισμική θωράκιση της Ακαδημίας, η οποία καταλήγει σε ένα έργο περίπου 1,7 εκ ευρώ, ώστε το επίπεδο ασφάλειας του συγκροτήματος να γίνει αντίστοιχο σύγχρονων κτιρίων. Είναι ένα έργο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, μέσα στο 2019.

Μάλιστα αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι έγινε επιλογή – κατά το δυνατόν – οικονομικών τρόπων ενίσχυσης οι οποίοι μπορούν να εκτελεστούν και τμηματικά ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία του σχολείου.

Επισημαίνεται ότι η μελέτη αυτή και η πραγματοποίηση των εργασιών αποτελεί αίτημα πολλών χρόνων, των εκπροσώπων των συλλόγων γονέων, καθώς το έργο αυτό είναι διαπιστωμένα μια αναγκαιότητα. Για αυτό το λόγο στο παρελθόν είχε συσταθεί και Επιτροπή μηχανικών, με σκοπό να συμβάλλει στην κατεύθυνση. Μόλις όμως τώρα, ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες και φτάσαμε σε αυτή την τόσο θετική εξέλιξη.

Οι Σύλλογοι Γονέων του 53ου και 54ου Δημοτικών Σχολείων από την πλευρά τους ζητούν να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασφάλιση του έργου, προκειμένου να μην υπάρξει καμία περίπτωση αυτό να «κολλήσει» ή να μπλοκαριστεί.
Για αυτό και ζητούν την διασφάλιση της χρηματοδότησης του μεγάλου έργου της αντισεισμικής θωράκισης κι ενίσχυσης του κτιριακού συγκροτήματος. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση των κτηρίων με στόχο να έρθουν αυτά στα σύγχρονα πρότυπα αντισεισμικής θωράκισης κι ενίσχυσης. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 4 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η ίδια μελέτη έχει εκπονηθεί και το 21ο δημοτικό σχολείο στη Φορτέτσα το οποίο επίσης θα ενισχυθεί το 2019

ekriti.gr/

Ανδρέας Κριτσωτάκης