ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Λύματα χοίρων μόλυναν την παραλία! – Πως βρέθηκαν εκεί

Από τον αγωγό ομβρίων της ΒΙΠΕ Ηρακλείου, παρασύρθηκαν βοθρολύματα χοίρων, που εναπόθεσε ασυνείδητος, με βυτιοφόρο και προκλήθηκε η μόλυνση, προ μηνός, στην παραλία Φλωρίδα στον Καρτερό, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του στο «Ράδιο Κρήτη» και στον Μανώλη Αργυράκη, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος, την Παρασκευή το πρωί, συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των ιδιοκτητών βυτιοφόρων για όλες τις περιπτώσεις ρύπανσης, τόσο στον Καρτερό, όσο και στο Γιόφυρο αλλά και σε άλλα ρέματα.

Καταγγελίες έγιναν και για το δίκτυο ομβρίων από τον Άγιο Σύλλα, που πέφτουν στο ρέμα της περιοχής, εν γνώσει, όπως τονίστηκε, των αρμοδίων αρχών. Ωστόσο, άμεση ήταν η παρέμβαση του διευθυντή της ΔΕΥΑΗ, στην εκπομπή του Μ. Αργυράκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος σε διάστημα περίπου 2 μηνών.

Ο κ. Κουκιαδάκης αφουγκραζόμενος την αγωνία των πολιτών για τα θέματα δημόσιας υγείας, συγκαλεί την έκτακτη αυτή σύσκεψη σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της ρύπανσης με κυρίαρχο το περιστατικό που προκάλεσε, μέσα στο καλοκαίρι, έντονες αντιδράσεις από πολλούς λουόμενους στον Καρτερό, όταν είδαν κηλίδες να εμφανίζονται στη θάλασσα και, θορυβημένοι, ενημέρωσαν τις αρχές.
Ακολούθησε ένα «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τελικά, όπως είπε ο κ. Κουκιαδάκης, η έρευνα κατόπιν της σχετικής αυτοψίας, έδειξε ότι η μόλυνση προήλθε από τη ΒΙΠΕ.
Καταγγελίες έγιναν στο «Ράδιο Κρήτη» και για άλλες περιοχές και ρέματα, στη διάρκεια του χειμώνα, που μολύνονται από λύματα πολλών χωριών αλλά και περιφερειακά του Ηρακλείου, μέσω των αγωγών της ΔΕΥΑΗ!
Στόχος είναι να προλάβουν την οποιαδήποτε ρύπανση πριν τα λύματα καταλήξουν στη θάλασσα…

Ελένη Μπουρμά

.ekriti.gr