ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: «Ξαφνικός θάνατος» για τα αμπέλια – Πόσο μειώθηκε η παραγωγή τα τελευταία χρόνια

Μόνο απογοήτευση προκαλεί η φετινή και όχι μόνο εικόνα στις αμπελοκαλλιέργειες του νομού Ηρακλείου που άλλοτε αποτελούσαν την κύρια πηγή εισοδήματος με πλούσια παραγωγή τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή μειώνεται σταδιακά χάνοντας ακόμα και το ένα τρίτο καθιστώντας προβληματική τη διάθεση των επιτραπέζιων σταφυλιών αλλά και των οινοποιήσιμων ποικιλιών. Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί περιέγραψε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και των αμπελουργών της Κρήτης κ. Μύρωνας Χιλετζάκης.

Ο ξαφνικός θάνατος του αμπελώνα δεν είναι και τόσο ξαφνικός απλά τώρα λένε οι παραγωγοί η καταστροφή είναι μεγαλύτερη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης για να καταδείξει το μέγεθος της καταστροφής τα στοιχεία από τη φετινή παραγωγή αποδεικνύουν ότι οι αμπελοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Φέτος η παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού φτάνει δεν φτάνει τους 5.000 τόνους ενώ το 2014 ήταν 17.000.

Στην εκπνοή του τρύγου ο απολογισμός είναι τραγικός.Η βροχές του Ιούλη κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα ενώ και η σταφιδοποίηση δεν είναι σε καλύτερα επίπεδα αν φανταστούμε ότι το 1980 ο νόμος Ηράκλειου παρήγαγε 80.000 τόνους.

Χρειάζεται επειγόντως να ληφθούν μέτρα και να σχεδιαστεί μια νέα στρατηγική διαφορετικά, προειδοποίησε ο κ. Χιλετζάκης θα αφανιστεί Κρητικός αμπελώνας,καθώς βλέπουμε σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες το παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης μαζί με το ελαιόλαδο να φθίνει σε παραγωγή ενώ το νησί μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να παράγει καλύτερη ποιότητα από άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης

 

 

.ekriti.gr