ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Οι ισχυροί άνεμοι “ράβδισαν” λιόφυτα σε περιοχές του Νομού

Οι ισχυροί άνεμοι, οι οποιοι σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν από τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδος ως ανεμοθύελλες, «ράβδισαν» τις ελιές τους που είχαν μείνει στα δέντρα.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο, μιλώντας στο ekriti.gr, για μια ζημιά που φτάνει το 50% σε σχέση με τον ελαιόκαρπο που έχει μείνει στις ελιές τους. Έτσι οι παραγωγοί, οι οποίοι είδαν τη φετινή τους παραγωγή να πλήττεται από τις καιρικές συνθήκες, την ανομβρία και το δάκο, δέχτηκαν τώρα ένα ακόμη πλήγμα, ενώ είναι σε εξέλιξη η ελαιοπαραγωγική διαδικασία.
Οι ελαιοπαραγωγοί, όπως αναφέρουν στο ekriti.gr περιμένουν από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ να επισκεφτούν την περιοχή τους, μετά τις τελευταίες ανεμοθύελλες που «χτύπησαν» τα λιόφυτα το περασμένο διάστημα.
«Εμείς δεν είχαμε χαλάζι, αλλά είχαμε ισχυρούς ανέμους», λέει ο ελαιοπαραγωγός Γιάννης Φαντινάκης από το Ίνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ζημιές έχουν καταγραφεί στο Ίνι, τους Κασσάνους, τη Γαρίπα και το Αρκαλοχώρι. Αυτό που αναφέρουν οι αγρότες  είναι πως έχουν επικοινωνήσει ήδη με τον τοπικό ΕΛΓΑ.

Αυτό που φοβούνται οι αγρότες, είναι πως απο τον ΕΛΓΑ θα χαρακτηρίσουν τις ζημιές ως αποτέλεσμα του δάκου, χωρίς όμως να ισχύει κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί όπως λέει ο κ. Φαντινάκης, είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι ο ελαιόκαρπος που έχει πέσει τα τελευταία 24ωρα, δεν έχει «χτυπηθεί» από την επέλαση του δάκου.

Ο δάκος ό,τι ζημιά ήταν να κάνει, την έκανε το προηγούμενο διάστημα, με συνέπεια ο ελαιόκαρπος που έχει μείνει στα ελαιόδεντρα να είναι καλός, αναφέρει ο αγρότης από το Ίνι. Οι τελευταίες ανεμοθύελλες έπληξαν τη λεκάνη του Αρκαλοχωρίου, αλλά και κάποια λιόφυτα άλλες περιοχές όπως το Ρουκάνι, το Κυπαρίσσι και οι Αρχάνες.
Οι αγρότες αναφέρουν πως οι αυτοψίες από τον ΕΛΓΑ είναι απαραίτητες, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός της καταστροφής, την ώρα που η ελαιοπαραγωγή είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ανδρέας Κριτσωτάκης