ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Πόσο κοστίζει το “καλάθι” του μαθητή

Μπορεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ να προκάλεσε οικονομική ανακούφιση σε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, ωστόσο το φθινόπωρο θα χρειαστούν βαθιές ανάσες για τα έξοδα του κάθε νοικοκυριού που συνδέονται με την είσοδο των μελών του στη νέα χρονιά. Ειδικά ο Σεπτέμβρης είναι παραδοσιακά ο μήνας ο επιφορτισμένος με δαπάνες που οι γονείς δεν μπορούν να αποφύγουν αφού αφορούν τα τέκνα τους και τη σχολική ζωή τους.

Έτσι και φέτος στον οικογενειακό προϋπολογισμό του Σεπτέμβρη υπάρχει και ο κωδικός με την ονομασία «σχολικά είδη», το εύρος του οποίου εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε οικογένειες αλλά και τον βαθμό στον οποίο οι απαιτήσεις των παιδιών για το πιο «φανταχτερό» και άρα ακριβότερο, ικανοποιούνται από τους γονείς.

Τσάντα, κασετίνα με τα περιεχόμενα της δηλαδή μολυβιά, στυλό, μαρκαδόρους και γόμες, αλλά και ντοσιέ είναι μέρος του εξοπλισμού κάθε ετοιμοπόλεμου μαθητή!

Και οι τιμές αυτών; Σύμφωνα με βιβλιοπώλες της πόλης μας και αναφορικά με προσεγμένα, επώνυμα ποιοτικά είδη το εύρος τιμών για μια τσάντα είναι από 23 έως 64 ευρώ, για μια κασετίνα από 4,90 έως 20 ευρώ, για τα μολύβια από 38 λεπτά έως 1,20 ευρώ/τεμάχιο, για τα ντοσιέ και ανάλογα με την επένδυσή τους (από έλασμα ή από χαρτόνι) από 0,35 λεπτά έως 6 ευρώ.

Ο τελικός λογαριασμός είναι το άθροισμα των επιμέρους επιλογών γονιών και παιδιών.

Πάντως, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων, το “καλάθι με τα απαραίτητα”, οι λίστες που προτείνουν οι δάσκαλοι των δημοτικών σχολείων για μια οργανωμένη συμμετοχή των παιδιών στη νέα διδακτική χρονιά, και στην οποία περιλαμβάνονται μολύβια, γόμες, μαρκαδόροι, ντοσιέ και διαφάνειες έχουν ως οροφή τα 30 ευρώ. Όπως σχολιάζουν στο Ράδιο Κρήτη η τιμή για το «καλάθι του μαθητή» τα τελευταία χρόνια απέχει πολύ από τις τιμές που ίσχυαν προ κρίσης…

Τέλος,. μια ειδοποίηση για την ασφάλεια των παιδιών παρέχεται από την  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών, η οποία με αφορμή την έναρξη της νέας χρονικής χρονιάς, επισημαίνει ότι « η ασφάλεια των σχολικών ειδών ,πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ότι τα σχολικά, που μοιάζουν, με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, γόμες, που μυρίζουν, σαν φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.
ekriti.gr