ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Ρεκόρ σε βανδαλισμούς κόκκινων κάδων ανακύκλωσης!

Μία ασυνήθιστη… «πρωτιά» κατέχει το Ηράκλειο, σε βανδαλισμούς στους κόκκινους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών καθώς και στις κλοπές του περιεχομένου τους.

Το θέμα είναι σοβαρό, καθώς εκτός των ζημιών στον κάδο, ενέχει και θέμα ασφάλειας: πολλές φορές έχει παρατηρηθεί, ενήλικες να βάζουν μέσα στους κάδους παιδιά(!), προκειμένου να βγάλουν έξω, ρούχα και παπούτσια! Αν τα παιδιά σφηνωθούν στο εσωτερικό, μπορεί να πάθουν ασφυξία και να χάσουν τη ζωή τους!

Οι άγνωστοι δράστες παίρνουν το περιεχόμενο των κάδων, πετούν όσα τους φαίνονται άχρηστα και πωλούν τα υπόλοιπα.

Η κατάσταση στο Ηράκλειο μπορεί να χαρακτηριστεί ανεξέλεγκτη, κάτι που δεν ισχύει σε άλλες περιοχές της χώρας, ή και της Κρήτης, και ίσως έχει να κάνει με την έλλειψη ενημέρωσης για τον ρόλο της ανακύκλωσης και κυρίως τα οφέλη της για τους πολίτες.

Οι περίπου 100 κάδοι που έχουν τοποθετηθεί στον Δήμο Ηρακλείου και οι 210 σε όλη την Κρήτη, κάνουν πολλαπλό καλό:

Με την ανακύκλωση ρούχων μόνο το 2% καταλήγει στα σκουπίδια

Οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ενδυμάτων & υποδημάτων οι οποίοι υπάρχουν σε διάφορα σημεία στο Δήμο Ηρακλείου, καλλιεργούν τη σωστή νοοτροπία αναφορικά με τα ζητήματα ανακύκλωσης και προσκαλούν καθένα να πάψει να αδιαφορεί. Είναι τόσο απλό σε όλους, να ανοίξουμε τον κάδο και να εναποθέσουμε σ’ αυτόν τα είδη, που παλαιότερα θα πετούσαμε στα σκουπίδια, καθώς εκτός από ρούχα και παπούτσια που δεν θέλουμε πια, ο κάδος δέχεται και αντικείμενα που πλέον δε μπορούν να φορεθούν, ούτε να προσφερθούν σε άλλους (υπό προϋποθέσεις που θα διαβάσετε παρακάτω).

Περιβαλλοντικά Οφέλη για το Ηράκλειο

Μείωση τεραστίου όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).
Εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.
Συμβολή στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος.
Προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης και της επανάχρησης ανακυκλώσιμων υλικών.
Προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση του πρασίνου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Οφέλη για το Δήμο Ηρακλείου και κατ’ επέκταση για τους πολίτες

Εξοικονόμηση δημοτικών δαπανών για το Δήμο Ηρακλείου από την αποφυγή ρίψης όλου αυτού του όγκου στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (έξοδα ταφής για το Δήμο) και κατ’ επέκταση εξοικονόμηση των Δημοτικών Τελών για τους πολίτες του Ηρακλείου.
Μετά από μικρή διαλογή, τα καλύτερα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία και μόνο.
Προσφορά αναγκαίων αγαθών στις κοινωνικές δομές (κοινωνικά παντοπωλεία – ανταλλακτήρια – μαγειρεία) των Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Αυτά μπορεί να είναι τρόφιμα, είδη καθαρισμού – υγιεινής, δωροεπιταγές ή συνδυασμός αυτών. Συγκεκριμένα στο Δήμο Ηρακλείου έχουν δοθεί τα τελευταία 5 χρόνια συνεργασίας, πάνω από 12.000€ σε δωροεπιταγές (κουπόνια) τα οποία διανεμήθηκαν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στο Ηράκλειο.
Προσφορά ρουχισμού ή τροφίμων για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές.

Τι ρίχνουμε στους κόκκινους κάδους ανακύκλωσης

Ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)
Λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια, μαξιλάρια  κτλ.)
Τσάντες
Αξεσουάρ

Τι ΔΕΝ ρίχνουμε στους κόκκινους κάδους ανακύκλωσης

Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα
Χαλιά και Αποκόμματα υφασμάτων
Αζευγάρωτα παπούτσια
Οργανικά απόβλητα / Πλαστικό / Συσκευασίες
Χαρτί / Γυαλί / Λάδι

Τι γίνονται τα ρούχα

Μετά από μικρή διαλογή, τα καλύτερα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε άπορα άτομα στην Ελλάδα.
Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές.
Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.

Παρακαλούνται οι πολίτες, σε περίπτωση που βρεθούν παρόντες σε περιστατικό βανδαλισμού των κάδων να επικοινωνήσουν άμεσα με την εταιρεία που διαχειρίζεται τους κόκκινους κάδους, το Δήμο Ηρακλείου αλλά και την αστυνομία.