ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Σοβαρά τα προβλήματα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Επίσημα αρχίζει σήμερα η αντικαπνιστική εκστρατεία, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κηρύσσει την έναρξη της από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παράλληλα, θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, πως στο πλαίσιο της πλήρους υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος θα συνεχιστεί και ο έλεγχος, που έχει ξεκινήσει τον περασμένο μήνα, από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Στη μάχη κατά του τσιγάρου θα αξιοποιηθεί και το τετραψήφιο νούμερο 1142 για τη λήψη επωνύμων καταγγελιών από τους πολίτες για τις τυχόν παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Πάντως στην Κρήτη τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται με πολλούς θαμώνες να διαμαρτύρονται για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, η κίνηση στα κατά τόπους καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος φέρεται να έχει μειωθεί στο μισό, με τα προβλήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Παρ’ όλα αυτά πάντως, εκτιμάται ότι η Κρήτη εμφανίζει τάσης μείωσης του καπνίσματος αφού από το 45 % που έφθανε το ποσοστό ενεργών καπνιστών πριν από μία δεκαετία, πλέον έχει μειωθεί στο 38 %. Τα άτομα πάντως που φαίνεται να μειώνουν ή να διακόπτουν το κάπνισμα, είναι κατά κανόνα άτομα είτε μεγαλύτερων ηλικιών, είτε άτομα που διακόπτουν για λόγους υγείας.