ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Στα χέρια των δήμων τα σφαγεία – Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες

Στα «χέρια» των Δήμων θα περάσουν το επόμενο διάσημα οριστικά και καθολικά τα τέσσερα σφαγεία του Νομού Ηρακλείου, καθώς ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία τους.

Πρόκειται για τα σφαγεία της Αγίας Βαρβάρας, του Ασημίου, των Μοιρών και του Αρκαλοχωρίου, τα οποία πλέον θα λειτουργούν με ευθύνη των Δήμων στα διοικητικά όρια των οποίων ανήκουν, με τους τοπικούς φορείς να ελπίζουν πως μέσα από αυτό το νέο πλαίσιο θα αλλάξουν οι συνθήκες και οι προοπτικές σε έναν κρίσιμο τομέα ο οποίος άπτεται της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, στις 5 Φεβρουαρίου 2019 έχει προγραμματιστεί η Γενική Συνέλευση της ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε., προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε το 2018 με στόχο την επανεκκίνηση των σφαγείων, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση δεν άφηνε πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία, μετά τα προβλήματα που υπήρχαν πέρασε στην ευθύνη των Αναπτυξιακών Εταιρειών και στους Δήμος, ενώ έχει διοίκηση που έχει οριστεί από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, με το ΔΣ να αποτελείται από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο στον τομέα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Ηρακλείου Γιώργο Μαρή που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη, τον Δήμαρχο Γόρτυνας Νίκο Σχοιναράκη και τον αντιδήμαρχο Στέλιο Μπομποδάκη.

Ο κ. Μαρής, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, τόνισε την ανάγκη για ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός των σφαγείων και η σωστή τους διαχείριση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σφαγείο της Αγίας Βαρβάρας δεν λειτουργεί, το αντίστοιχο του Αρκαλοχωρίου υπολειτουργεί ενώ αυτά των Μοιρών και του Ασημίου λειτουργούν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, οι Δήμοι θα αναλάβουν τη λειτουργία τους, με πιθανότερο το ενδεχόμενο πραγματοποίησης διαγωνισμών ώστε αυτά να ανατεθούν σε ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, καθώς το θέμα, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά όλοι οι εμπλεκόμενοι, πρέπει να επιλυθεί με γνώμονα την ασφάλεια των κρεάτων που φτάνουν στο τραπέζι μας…

ekriti.gr

Γιώργος Λαμπράκης