ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Συναγερμός για τον αμίαντο απέναντι από το σχολείο

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αυθαίρετη μετακίνηση ή διαχείριση αμιάντου, αλλά και το τεράστιο κόστος για την απομάκρυνσή του, ανέδειξε η εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη στο Ράδιο Κρήτη.
Ηρακλειώτισσα μίλησε για την κίνησή της να απομακρύνει μία καμινάδα αμιάντου τριών μέτρων από την περιουσία της, καθώς αυτή όπως είπε, ήταν υπό κατάρρευση, μη γνωρίζοντας ότι αυτό που έκανε ήταν παράνομο!
Οπως είπε η ίδια, έβαλε εργάτες να την μετακινήσουν και τη βάλουν μέσα σε μαύρες σακκούλες, και στο τέλος να την εναποθέσουν σε ιδιωτικό οικόπεδο, απέναντι από το 12ο Δημοτικό Σχολείο του Πόρου, θεωρώντας ότι ο Δήμος θα φρόντιζε για την απομάκρυνσή της..
Πήρε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις όπως είπε, και επικοινώνησε με την Υπηρεσία Καθαριότητας, ωστόσο από εκεί την ενημέρωσαν ότι δεν θα γίνειαπομάκρυνση της καμινάδας καθώς ο αμίαντος δεν είναι απόρριμμα. Της έδωσαν το τηλέφωνο ειδικής εταιρείας από την Αθήνα, που παραλαμβάνει τέτοιους είδους υλικά, ωστόσο το κόστος θα έφτανε, στην καλύτερη περίπτωση, τα 1.500 ευρώ!

Στην εκπομπή παρενέβη ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία, που επιβάλλει την απομάκρυνση τέτοιων επικίνδυνων υλικών από εξειδικευμένες εταιρείες και το κόστος επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους ιδιοκτήτες.
Δυστυχώς όπως είπε δε μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα, και μέσω της δημοτικής αστυνομίας, θα  ειδοποιηθεί η Ηρακλειώτισσα και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, να απομακρύνουν με δικά τους έξοδα τον αμίαντο.
Η Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου δεν έχει καμία αρμοδιότητα, ούτε εξειδικευμένο συνεργείο, προκειμένου να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργεια.

Η χρήση αμιάντου έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, καθώς η εισπνοή του έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα.
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί η επικίνδυνη καμινάδα, η οποία παραμένει απέναντι από το σχολείο.