ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ηράκλειο: Όταν οι Γερμανοί έκαναν παρέλαση στον …πεζόδρομο της Δικαιοσύνης!

Μπορεί το έργο της ανάπλασης της οδού Δικαιοσύνης στο κέντρο του Ηρακλείου να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, ωστόσο σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μοναδικές και σπάνιες εικόνες από τον συγκεκριμένο δρόμο, την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.

Βλέπετε, στα ιστορικά κτίρια της σημερινής Περιφέρειας Κρήτης, των Δικαστηρίων και του Ειρηνοδικείου, την περίοδο της κατοχής (στα αριστερά των φωτογραφιών) στεγάζονταν γερμανικές στρατιωτικές υπηρεσίες.

Ο φωτογραφικός φακός, αποτύπωσε την παρέλαση γερμανικών στρατιωτικών οχημάτων της 22ας Μεραρχίας Πεζικού, υπό την επίβλεψη Γερμανών αξιωματικών, με κατεύθυνση, από τον “σταυρό” της πόλης. προς την πλατεία Ελευθερίας.

Ενώ η αριστερή πλευρά έχει μείνει αναλλοίωτη για δεκαετίες ολόκληρες, η δεξιά πλευρά του δρόμου έχει αλλάξει ριζικά. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν κτίρια που σώζονται στην αρχική τους μορφή ακόμα και μέχρι τις μέρες μας.

Την επόμενη φορά που θα περάσετε από το σημείο, αναγνωρίστε τα κτίρια, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Ηρακλείου! Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στο facebook και συγκεκριμένα στη σελίδα BATTLE OF CRETE, από τον Mark Senior.

 

Γράφει ο: Γιώργος Λαμπράκης

.ekriti.gr