ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ηρακλειώτισσα επιστήμων στις έρευνες του ΜΙΤ για τον κοροναϊό

Με την υπογραφή της Ηρακλειώτισσας επιστήμονα, Αγνής Ορφανουδάκη, απόφοιτης του 3ου Λυκείου Ηρακλείου και άλλων ερευνητών από την Κρήτη και την Ελλάδα, διεξάγονται έρευνες για τον κοροναϊό  στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη γραμμή των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου MIT βρίσκονται Έλληνες επιστήμονες, καθηγητές και ερευνητές στη Βοστώνη.

οι Έλληνες ερευνητές Βασίλης Διγαλάκης και Θοδωρής Παπαλεξόπουλος
Οι Έλληνες ερευνητές Βασίλης Διγαλάκης και Θοδωρής Παπαλεξόπουλος

Η ομάδα COVID Analytics είναι μια από τις σημαντικότερες ερευνητικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Τεχνολογικό Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης για την καταπολέμηση του κοροναϊού.

Αποτελείται από περίπου 25 ερευνητές του ΜΙΤ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή επιχειρησιακής έρευνας Δρ. Δημήτρη Μπερτσιμά.

Συμμετέχουν, ακόμα, οι Έλληνες ερευνητές Βασίλης Διγαλάκης και Θοδωρής Παπαλεξόπουλος.

Το έργο τους απαρτίζεται από πολλαπλές μελέτες που στοχεύουν σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις, την πρόγνωση της πορείας της πανδημίας του COVID-19 σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), τη βελτιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων σε υγειονομικό υλικό, τον εντοπισμό σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν την εξέλιξη της υγείας των ασθενών και την βοήθεια ανάπτυξης τεστ ανίχνευσης του ιού.

Σε μια από τις μελέτες που διεξάγεται σε συνεργασία με πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνεται και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».

πρόγνωση της πορείας της πανδημίας του COVID-19 σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας),Στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία εξατομικευμένων αλγορίθμων εκτίμησης κινδύνου για ασθενείς με COVID-19, αναλύοντας μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες που αφορούν τη θνησιμότητα, τη διασωλήνωση και την εισαγωγή στη ΜΕΘ.

Τα μοντέλα αυτά συνδυάζουν σημαντικά κλινικά δεδομένα, δημογραφικά στοιχεία των ασθενών υποκείμενα νοσήματα, συμπτώματα, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων βαθμό έκθεσης στον ιό και το ιατρικό ιστορικό των νοσούντων.

Οι πληροφορίες θα επιτρέψουν τη χρήση των κατάλληλων υπολογιστικών εργαλείων που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των ασθενών που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη χρήση των, ήδη, περιορισμένων πόρων.

Τα τελικά μοντέλα πρόβλεψης θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα http://www.covidanalytics.io αλλά και ως εφαρμογή κινητών συσκευών, ώστε να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα στους επαγγελματίες υγείας ανά τον κόσμο.

Στόχος της ομάδας είναι να βοηθήσει όλες τις χώρες με χρήσιμες πληροφορίες που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας.