ΚΟΣΜΟΣ

Ηττες για τον Ερντογάν: Εχασε Αγκυρα, Σμύρνη, τρομερό θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Ισχυρό πλήγμα υπέστη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, με το κυβερνών κόμμα να χάνει την πρωτεύουσα της χώρας Άγκυρα και να κινδυνεύει με ήττα και στο οικονομικό κέντρο της χώρας, την Κωνσταντινούπολη.

Η απώλεια των δύο μεγάλων πόλεων της Τουρκίας θα αποτελέσει σαφή οπισθοδρόμηση για τον Ερντογάν και το το AKP, το κόμμα του, (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης). Ο ίδιος ο Ερντογάν, είχε χαρακτηρίσει την ψήφο στις δημοτικές εκλογές ως αγώνα για την επιβίωση της Τουρκίας, ωστόσο, οι εκλογές εξελίχθηκαν σε δοκιμασία για το AKP μετά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γείτονα.

Εχασε Αγκυρα, Σμύρνη, θρίλερ με την Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες υπέστη βαριά ήττα, χάνοντας την Αγκυρα, ύστερα από 25 χρόνια (έβγαζε δήμαρχο της επιρροής του από το 1994) και τη Σμύρνη, δηλαδή δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Και η ήττα αναμένεται να γίνει πιο βαριά αναλόγως της έκβασης του θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη.

Εδώ και αρκετές ώρες το ποσοστό ενσωμάτωσης έχει κολλήσει στο 98,8% και η διαφορά των ψήφων ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος και τελευταίου πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και του υποψηφίου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου φθάνει στις 4.000. Η διαφορά βρίσκεται στο 0.44%.

Υπάρχουν διαμαρτυρίες από την αξιωματική αντιπολίτευση για κατευθυνόμενη ροή της ενσωμάτωσης των ψήφων.

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε  ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν, ενώ υπονόησε ότι χάνει και την Κωνσταντινούπολη.

Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις αποτελεσμάτων θρίλερ, τέτοιου τύπου σαν και αυτό στην Κωνσταντινούπουλη, ο τουρκικός εκλογικός νόμος προβλέπει επαναλληπτικές εκλογές.