Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής

«Η αγαπημένη των θεών» της Ρένας Ρώσση- Ζαΐρη

Γράφει η Βασιλική Μολφέση

 

Ευαίσθητο, συναισθηματικό και περιπετειώδες είναι το νέο μυθιστόρημα της Ρένας Ρώσση- Ζαΐρη με τίτλο «Η αγαπημένη των θεών». Υπόθεσή του είναι η περιπετειώδης ζωή της Άρτεμης από τη γέννησή της ακόμα, όταν ένα εκδικητικό χέρι την βάζει σε μια βάρκα στα αφρισμένα κύματα.

Έτσι ξεκινάει η ιστορία της ηρωίδας, μπλέκοντας με τις ζωές των ανθρώπων γύρω της και ταυτόχρονα ξεκινά ένα μαγευτικό ταξίδι στα πανέμορφα κυκλαδίτικα νησιά μας, στην δεκαετία του 1980, στην γραφική Μύκονο τότε «που μάγευε ακόμη με το ρομαντισμό και την αυθεντικότητά της», στην ήρεμη Ρήνεια και στην γεμάτη μάρμαρα και αρχαιολογικά μνημεία Δήλος.

Η συγγραφέας με σεβασμό στις αξίες, στο ήθος, στη φύση και στην αρχαία κληρονομιά μας και με αγάπη για τους ήρωές της, περιγράφει με την απίστευτα ήρεμη και παραστατική γραφή της τη ζωή τους, τους έρωτες, τις απογοητεύσεις, το θυμό, την οργή, τις εκδικητικές πράξεις που ανατρέπουν ζωές αθώων παιδιών, τις πουλημένες στο χρήμα και στην κοινωνική καταξίωση ζωές, τις απιστίες, την μοναξιά, τις ψεύτικες αξιοπρέπειες, τις συμφεροντολιγικές παρέες, φτάνοντας στην μετάνοια, στη συγνώμη και στη λύτρωση.

Θίγει πολλά κοινωνικά προβλήματα μεταξύ αυτών το κυριότερο, την ανατροφή των παιδιών χωρίς την στοργή και την αφοσίωση των γονιών, που παραδομένοι στα πάθη τους τιμωρούν τις αθώες ψυχούλες τους με την απόρριψη, συντηρώντας ένα νοσηρό οικογενειακό περιβάλλον χωρίς τρυφερότητα, χωρίς στήριγμα, αγκαλιά, ζεστασιά, κατανόηση και εμπιστοσύνη. Θίγει επίσης την αδικία και τις παρεξηγήσεις που συμβαίνουν φέρνοντας σαν παράδειγμα τη μοναχική ζωή του Άλμπερτ, διάσημου ηθοποιού και του Κρίστοφερ με τις μυστικές δραστηριότητες. Υπέροχες οι περιγραφές των νησιών με «τα σπίτια διακοσμημένα με το καλαίσθητο κυκλαδίτικο στυλ, το λευκό και το μπλε με φυσικά υλικά, τα χτιστά καθίσματα και τα παραδοσιακά χειροποίητα νησιώτικα έπιπλα», των πανέμορφων τοπίων της Έδεσσας, Βέροιας κι Αιτωλοακαρνανίας καθώς και των όμορφων τοπίων του Λονδίνου με τα πολλά αξιοθέατα και τις ομορφιές της Κορνουάλης «με απόκρημνους βράχους, αχανείς παραλίες, ατέλειωτους θρύλους, κάστρα και φαντάσματα, γραφικά ψαροχώρια, σπίτια που ακροβατούν πάνω στους βράχους με την αχανή παραλία από κάτω τους».

Ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα με πολλούς διαλόγους που συντείνουν στην γρήγορη ροή της υπόθεσης και που πρωταγωνιστούν η θάλασσα, η φύση, τα λουλούδια, οι μυρωδιές και οι γεύσεις της πατρίδας μας , τα ιδανικά, οι αξίες της απλής ζωής κοντά στη φύση, αντικρίζοντας το μεγαλείο του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, ο ήλιος, οι άνεμοι του Αιγαίου και τα μελτέμια του καλοκαιριού καθώς ξετυλίγονται γεγονότα και μυστικά που φέρνουν ανατροπές, εκπλήξεις και περιπέτειες με έντονες κινηματογραφικές σκηνές. Και μια ξεχωριστή παράγραφος: «Το να φερόμαστε με καλοσύνη, ευγένεια και γενναιοδωρία στους συνανθρώπους μας, ακόμα και σε αυτούς που μας έχουν πληγώσει, είναι προϋπόθεση της πραγματικής ευτυχίας. Η καλοσύνη είναι αυτή που κάνει θαύματα γύρω μας».