ΚΡΗΤΗ

Η αδελφοποίηση Ηρακλείου-Τάμπας με τα μάτια ενός… Αμερικανοκρητικού

Νέα σελίδα γυρίζει ο Δήμος Ηρακλείου μετά την ιστορικής σημασίας αδελφοποίησή του με την Τάμπας Φλώριδας, καθώς θεμελιώνεται μια γέφυρα παραγωγικής επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πόλεις που έχουν πολλά κοινά με κορυφαίο συνδετικό κρίκο την έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου που μεγαλουργεί στον αμερικάνικο Δήμο.

Η αδελφοποίηση των δύο πόλεων  σύμφωνα με τον τέως πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλη Βεληβασάκη, «έγινε με μεγάλη επισημότητα και πλήθος κόσμου στο Δημαρχείο της Τάμπας από τους δημάρχους Βασίλη Λαμπρινό και Μπαμπ Μπακχορν, οι οποίοι υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας και αδελφοποίησης των δύο  πόλεων Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση, την οποία οργάνωσε το τοπικό σωματείο της ΑΧΕΠΑ με συνεργασία με το Ελληνικό Προξενείο Τάμπας, παρευρέθηκε πλήθος ομογενών και Αμερικανών, καθώς επίσης επίσημων». Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τον  τέως πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Βεληβασάκης, ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Λευτέρης Δραμιτινός, ο τέως ομοσπονδιακός βουλευτής Μιχάλης Μπιλιράκης και ο γιος του και νυν βουλευτής Γκας Μπιλιράκης.

Στην επίσημη τελετή μίλησαν οι δυο δήμαρχοι, μίλησαν θερμά για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι στην Τάμπα ζουν και εργάζονται αρκετοί Έλληνες, που έχουν συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της πόλης και χαίρουν την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας για την εργατικότητά τους και την κοινωνική τους πρόοδο.  Το τελευταίο δε διάστημα, πολλοί νέοι Έλληνες επιστήμονες, γιατροί και ακαδημαϊκοί έχουν εγκατασταθεί στα πνευματικά ιδρύματα της Τάμπας και ήδη πλαισιώνουν κομβικές θέσεις.

Όπως περιγράφει ο κ. Μ. Βελιβασάκης, «την επόμενη της υπογραφής του πρωτοκόλλου φιλίας των δύο πόλεων, η αντιπροσωπεία από το Ηράκλειο επισκέφτηκε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Νότιας Φλώριδας όπου παρακάθησαν σε μεσημεριανό γεύμα. Κατόπιν ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής  ανακοίνωσε τη συμφωνία συνεργασίας της σχολής του, με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης στο θέμα ανταλλαγής φοιτητών.

Η τελική συμφωνία μεταξύ των δυο Ιατρικών Σχολών προγραμματίστηκε να υπογραφεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε αντιπροσωπεία του Πανεπιστήμιου της Νότιας Φλώριδας θα επισκεφτεί το Ηράκλειο γι’αυτό ειδικά τον σκοπό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό συνεργασίας μεταξύ Ιατρικών Σχολών θα είναι παρόμοιο με αυτό που ήδη υπάρχει μεταξύ των Ιατρικών Σχολών του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πανεπιστήμιου Βοστώνης και το οποίο στηρίζει οικονομικά η Παγκρητική Ένωση Αμερικής. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Τάμπα μεταξύ της αντιπροσωπείας του Ηρακλείου και τοπικών φορέων τουρισμού και επιχειρηματικότητας  για να διερευνηθούν τρόποι συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών των δύο πόλεων.

Το Σάββατο βράδυ, η αντιπροσωπεία Ηρακλείου παρευρέθηκε στον ετήσιο χορό του τοπικού Κρητικού Συλλόγου του Κλιαργουότερ Φλώριδας, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την Ελληνική Ομογένεια της περιοχής Τάμπας, να συνδειπνήσει μαζί της και να απολαύσει τα μικρά Κρητικόπουλα που χόρεψαν με τις παραδοσιακές στολές τους τους λεβέντικους χορούς του νησιού μας».