ΚΟΣΜΟΣ

Η αμυντική θωράκιση της Τουρκίας και η «Γαλάζια Πατρίδα» που βλέπει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στα εγκαίνια της κορβέτας «Ορίζοντας» (Ufuk Α-591) στα ναυπηγεία της Τούζλα, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Από εκεί έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη θωράκισης της Άμυνας στο Αιγαίο. «Η ανάγκη έγινε πιο επιτακτική και κρίσιμη εξαιτίας των απειλών στη Συρία αλλά και των εξελίξεων στην ανατoλική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα», σχολίασε ο Ερντογάν.

«Ο ναυτιλιακός τομέας έχει καταγράψει αξιοθαύμαστη πρόοδο τα τελευταία 16 χρόνια. Την επόμενη περίοδο θα ανεβάσουμε τον πήχη της επιτυχίας ακόμη πιο ψηλά. Ένας από τους πιο σημαντικούς κρίκους του έργου μας MİLGEM (Εθνικά Πλοία) υλοποιήθηκε. Είναι το πρώτο πλοίο πληροφοριών της χώρας μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζοντας τη νέα εγχώρια κορβέτα που εντάσσεται στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV  τόνισε ότι «η ανάγκη για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας έγινε ακόμη πιο επιτακτική εξαιτίας των εξελίξεων σε Συρία, ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα».

«Η Τουρκία με την εθνική ασφάλεια που έχει αναπτύξει αυτή την περίοδο έχει γκρεμίσει τις ελπίδες κάποιων. Έχουμε αυξήσει τον αριθμό UAV και SİHA (μη επανδρωμένα αεροχήματα) και παρέχουν ασύμμετρη ισχύ στις μονάδες ασφαλείας μας για την παρακολούθηση και την εξουδετέρωση τρομοκρατών. Έχουμε κάνει τις μονάδες ασφαλείας και πληροφοριών μας πολύ ισχυρές, ενισχύοντάς τες τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τεχνολογική υποδομή. Η Τουρκία είναι μια χώρα που υπέφερε από την εξωτερική εξάρτηση που είχε σε όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό. Στα χέρια των δολοφόνων στη βόρεια Συρία που προβαίνουν σε εθνικές εκκαθαρίσεις υπάρχουν πύραυλοι, βόμβες και πυρομαχικά συμμάχων μας», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» του Ακάρ
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ, βρέθηκε στην τελετή καθέλκυσης του πλοίου «Ορίζοντας» (Ufuk A-591) στα ναυπηγεία Τούζλα της Κωνσταντινούπολης.

Εκεί για ακόμα μια φορά αναφέρθηκε στο δόγμα της Τουρκίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας» όπου δήλωσε «ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προασπίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων “Γαλάζιας Πατρίδας”».

Ενώ τέλος ανέφερε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας», που πλέον θα ενισχυθεί από τη νέα κορβέτα, την οποία εγκαινίασαν και καθέλκυσαν παρουσία Ερντογάν, «θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές».