ΚΡΗΤΗ

Η αναπαράσταση της Σταύρωσης του Κυρίου στο Πετροκεφάλι

Η αναπαράσταση της Σταύρωσης του Κυρίου έχει γίνει πλέον θεσμός στο Πετροκεφάλι

Η τελετή αναπαράστασης του Θείου Δράματος με αποκορύφωμα τη Σταύρωση του Χριστού, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15:00 το μεσημέρι στο Πετροκεφάλι.

Μεγαλοπρεπής πομπή ξεκινά από την εκκλησία Αγίου Πνεύματος Πετροκεφαλίου με τον Σταυρό, τα εξαπτέρυγα και σύσσωμη την κοινωνία του Πετροκεφαλίου και των γύρω χωριών. Η πομπή σταματά στις εκκλησίες του Αγίου Ελευθερίου και του Αγίου Νικήτα, ενώ τα παιδιά του χωριού ψάλουν τα τροπάρια της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής.

Αφού οι πιστοί και ο Σταυρός διασχίσουν το χωριό στο νότιο τμήμα του, κατόπιν ακολουθούν ανοδική πορεία προς το ύψωμα με την ονομασία Παππούρι, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το εξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Εκεί, σε ειδικό σημείο, τοποθετείται Σταυρός με το Σώμα του Κυρίου, στο πλαίσιο αναπαράστασης της Σταύρωσης.

Την πομπή περιμένει στο εξωκκλήσι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετροκεφαλίου και προσφέρει στους συμμετέχοντες συμβολικά αγκινάρες με λεμόνι και ξύδι.

Μετά τη θεαματική απομίμηση της σχετικής τελετουργίας των Ιεροσολύμων, η πομπή θα κατηφορίσει προς το χωριό. Λίγες ώρες αργότερα, θα ακολουθήσει η εκφορά του Επιταφίου που και αυτή είναι πάντοτε εντυπωσιακή.

Ανακοίνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετροκεφαλίου:

Όπως κάθε χρόνο ετσι και φέτος θα μαζευτούμε να κάνουμε το οδοιπορικό από την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος προς τον Χριστό για να γίνει η αναπαράσταση της Σταυρωσης του Κυριου…..Θα σας περιμένουμε ολους….

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετροκεφαλιου θα σας περιμένει εκεί για να σας κεράσει..!!

Την Μεγαλη Παρασκευη και ωρα 15:00μμ..

Καλό Πάσχα και Καλη Ανασταση!!