ΚΡΗΤΗ

Η ανομβρία οδηγεί στην πρόσληψη «αστυνομικών» νερού

Σε…δραστικά μέτρα προχώρησαν οι υπεύθυνοι του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης νερού, που ταλανίζει τη φετινή περίοδο όλη την Κρήτη.

Όπως αναφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Εμμ. Παπαδάκης “δυστυχώς, ο κόσμος δεν θέλει περιορισμούς, θέλει να ποτίζει ασύδοτος”…

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο Οργανισμός προσελάμβανε τρεις εποχικούς υδρονομείς, φέτος πήραν πέντε… Οι δύο θα επιφορτιστούν αποκλειστικά στην… αστυνόμευση! «Και βάσανά του, όποιος συλληφθεί ως παραβάτης… Θα είμαστε αμείλικτοι», είπε ο κ. Παπαδάκης, στέλνοντας μήνυμα προς όσους δεν συμμορφώνονται.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι περιφρουρείται αυστηρά ο Κανονισμός Άρδευσης που έχει θεσπιστεί και όποιος τον παραβιάζει χάνει αυτόματα το υδρόμετρό του.


Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ακόμα ότι το μισό νερό του φράγματος που διαχειρίζεται ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας διατίθεται ετησίως για πότισμα των ελαιοδέντρων της περιφέρειάς του. Το πλαφόν που έχει θέσει ο ΤΟΕΒ για τα ελαιόδεντρα είναι 7 κ.μ. ανά ελαιόδεντρο ετησίως, αλλά με την εφαρμογή ποτίσματος με σταγόνες, το πλαφόν θα κατέβη στα 3 κ.μ. που επαρκεί για κάθε ελαιόδεντρο.
Αυτό θα σημάνει αυτόματα εξοικονόμηση του 50% στην κατανάλωση του μισού αποθέματος νερού που διαχειρίζεται ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας! Δηλαδή εξοικονόμηση περίπου 3 εκατομμύρια κ.μ. νερού ετησίως!
Είναι ένας στόχος στον οποίο έχει εστιάσει τις προσπάθειές του η διοίκηση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, εντάσσοντάς το στα γενικότερα μέτρα εξοικονόμησης υδατικών πόρων, που επιτάσσει η παρατεταμένη ανομβρία.