ΚΡΗΤΗ

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ ΣΤΙΣ “ΦΥΛΕΣ”: “Το πάρκο θα προχωρήσει, δεν δέχομαι απειλές”

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση της δημοτικής Αρχής με τις «Φυλές του Πάρκου» με φόντο την επίμαχη παρέμβαση ανάπλασης του πάρκου Γεωργιάδη μετά από τη νέα σφοδρή αντιπαράθεση που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκπροσωπώντας τις «Φυλές» ο κ.  Γ.  Χατζηγιαννάκης, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Β. Λαμπρινό, τον κατήγγειλε ότι θα μείνει στην ιστορία διότι έβαλε την αστυνομία και τα ΜΑΤ μέσα στο πάρκο, για να επιβάλει την υλοποίηση ενός τουλάχιστον αμφιλεγόμενου έργου. Όπως είπε, ενώ δημόσια ο δήμαρχος έκανε έκκληση να μην υπάρξει βία, στην πράξη έφερε τα ΜΑΤ και αυτό ούτε θα ξεχαστεί ούτε θα συγχωρεθεί…

Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Β. Λαμπρινός τόνισε ότι απειλές στον ίδιο και σε άλλα πρόσωπα της παράταξης δεν είναι αποδεκτές με κανέναν τρόπο, ενώ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του το έργο να ολοκληρωθεί, καθώς αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο εκπρόσωπος των «Φυλών του Πάρκου» κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή για τον συνολικό χειρισμό της, καθώς με τις ευλογίες της συνελήφθησαν πολίτες που διαμαρτύρονταν με γυμνά χέρια, ενώ απορρίφθηκε  το αίτημα της ολιγοήμερης αναβολής των εργασιών.

Μίλησε για συντονισμένη επιχείρηση κατασυκοφάντησης των ανθρώπων που αντιδρούν για το πάρκο, οι οποίοι με διαδικασίες αμεσοδημοκρατίας, κάνουν έναν αγώνα για την προστασία του πολύ σημαντικού αυτού δημόσιου χώρου. Μάλιστα κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι στοχευμένα έκλεισε το αναψυκτήριο, για να δημιουργήσει συνθήκες απαξίωσης του πάρκου και μετά επικαλούμενη την εγκατάλειψη του χώρου προσπαθεί να επιβάλει τα έργα.

Πρόσθεσε ότι τις επιφυλάξεις και την αντίδραση των «Φυλών του Πάρκου» σε σχέση με τις κοπές των δέντρων και το περιεχόμενη της μελέτης τις έχει ουσιαστικά επιβεβαιώσει τόσο η πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Ειρήνη Βρέντζου, όσο και ο αντιδήμαρχος Χ. Μαμουλάκης σε αρχικές του δηλώσεις τις οποίες  αμέσως μετά ανασκεύασε. Τόνισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν η μόνη παράταξη η οποία καταδίκασε απερίφραστα τη βία που ασκήθηκε σε όσους αντιδρούν στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τον μοναδικό χώρο πρασίνου στην πόλη.

 

 

Ένταση και ξύλο για το... πάρκο!

Β. Λαμπρινός: «Το έργο θα εκτελεστεί. Δεν δέχομαι απειλές»

Έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Β. Λαμπρινού, ο οποίος απαντώντας τόνισε ότι  «το έργο θα γίνει κανονικά». Παράλληλα κάλεσε τους πάντες να μην παρεμποδίσουν την υλοποίησή του και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας ότι εδώ ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ο ίδιος αναφερόμενους σε όσους αντιδρούν στο έργο της  ανάπλασης, τόνισε ότι προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να  τους δώσει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα δέντρο.

Μάλιστα εγγύηση γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι το έργο  θα συνεπιβλέπει η Δασική Υπηρεσία. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι δεν είναι σωστό να μονοπωλούν κάποιοι την περιβαλλοντική ευαισθησία, ενώ τόνισε με νόημα ότι το πάρκο ανήκει σε όλους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι δυνατόν μια  ομάδα δεκάδων ανθρώπων που δεν τους αρέσει το έργο,  επικαλούμενοι το φυσιολατρικό ενδιαφέρον να ματαιώσει ένα ψηφισμένο από Δημοτικό Συμβούλιο έργο;  Δεν θα υλοποιούνται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου;».

Ο κ. Λαμπρινός τόνισε ότι «η διαχειριστική μελέτη του πάρκου έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση από τις 23 Ιουλίου και μάλιστα βάζει όρους και προϋποθέσεις για να γίνουν οι εργασίες του πάρκου.

Στο έγγραφο αυτό η Αποκεντρωμένη ξεκαθαρίζει ότι δεν απαιτείται να ανασυνταχθεί η υφιστάμενη μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη, αφού υπάρχει δέσμευση της τήρησης της διαχειριστικής μελέτης… Ο ίδιος επανέλαβε ότι προτίθεται να περπατήσει το πάρκο με τις «Φυλές»  για να δοθούν οι όποιες διευκρινίσεις ή εξηγήσεις, αλλά όπως είπε απειλές στον ίδιο ή σε άλλα πρόσωπα δεν μπορεί να είναι αποδεκτές.

Η ανάπλαση του πάρκου είναι απόφαση ομόφωνη του  Δημοτικού  Συμβουλίου και θα εκτελεστεί.

 

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Λυγερός τόνισε ότι είναι κοινό ζητούμενο η περιβαλλοντική αναβάθμιση του πάρκου και αναγκαίο έστω και εδώ που έφτασαν τα πράγματα να βρεθεί λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένο το γεγονός ότι η διαχειριστική μελέτη απέχει παρασάγγας από τη μελέτη εφαρμογής, τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει νέα μελέτη εφαρμογής με βάση τη διαχειριστική μελέτη και εξασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων ώστε να έχουμε ένα έργο που συμφωνούμε όλοι.

Από την πλευρά του ο κ. Κασαπάκης τόνισε ότι «η αστυνομία  ποτέ δεν έλυσε προβλήματα παρά μόνο οξύνει αντιπαραθέσεις . Η αστυνομία δεν κάνει διάλογο. Αυτό θα πρέπει να το συνυπολογίσει η δημοτική Αρχή και να λάβει τα μέτρα της».  Αντίστοιχα ο κ. Φ. Ζαμπετάκης από την Άμεση Δημοκρατία τόνισε ότι  απαιτείται διάλογος και όχι η αστυνομία…

 

Αγωνία για το εργοστάσιο ανακύκλωσης

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, αντιπροσωπεία των οποίων βρέθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε την παρέμβαση του Σώματος  προκειμένου να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρεία τους.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, «είμαστε όμηροι του κάθε εργολάβου. Θέλουμε την έμπρακτη στήριξη του Δήμου ώστε να διασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων».

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Χάρης Μαμουλάκης σημείωσε ότι « υπάρχει η δέσμευση ότι  θα παραμείνει το υφιστάμενο προσωπικό», ενώ υπογράμμισε ότι γίνεται συντονισμένη κίνηση για την ενίσχυση της ανακύκλωσης μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων ανάμεσα στις οποίες το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας.

.patris.gr/