ΚΡΗΤΗ

Η απάντηση του υπ. Παιδείας για τους υποψηφίους που δεν έδωσαν πανελλαδικές στα Χανιά- Χρειάστηκαν δύο ημέρες προκειμένου να αντιδράσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το απίστευτο περιστατικό στα Χανιά

Δύο ημέρες μετά το απίστευτο περιστατικό που συνέβη σε εσπερινό ΓΕΛ Χανίων όπου δύο από τους μαθητές δεν κατάφεραν να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις επειδή οι εργοδότες τους δεν τους έδωσαν τη δυνατότητα να αλλάξουν βάρδια, αποφάσισε να αντιδράσει το υπουργείο Παιδείας.

«Μόνο θυμό και κοινωνική αγανάκτηση προκαλεί η πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο αποκλεισμός υποψηφίων που φοιτούσαν σε Εσπερινό Λύκειο των Χανίων» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας για να προσθέσει.

«Η αυθαιρεσία ορισμένων εργοδοτών έφτασε στο σημείο να αρνηθεί ακόμα και το αίτημα αλλαγής βάρδιας προκειμένου οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το δικαίωμα που δίνει η Πολιτεία στους εργαζομένους και στις εργαζόμενες να φοιτήσουν σε Εσπερινά Λύκεια, προκειμένου να διεκδικήσουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, δεν μπορεί να αφαιρείται από ασύδοτους εργοδότες που προωθούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας δεν ακουμπά την ουσία του ζητήματος, τον τρόπο δηλαδή που θα αποφευχθεί στο μέλλον κάποιο αντίστοιχο περιστατικό αλλά και αν θα υπάρξει ειδική μέριμνα προκειμένου οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις.

Τι είχε καταγγείλει η λυκειάρχης
Υπενθυμίζεται πως στις 8 Ιουνίου  η λυκειάρχης του εσπερινού ΓΕΛ Χανίων Ευαγγελία Σαρρή προχώρησε σε μία απίστευτη καταγγελία καθώς όπως είπε οι εργοδότες και οι συνάδελφοι δύο μαθητών της δεν τους επέτρεψαν ουσιαστικά να δώσουν πανελλήνιες.

Σύμφωνα με την ίδια οι εργοδότες τους δεν τους παραχώρησαν άδεια για να πάνε να εξεταστούν παρά μόνο αλλαγή βάρδιας σε συνεννόηση προφανώς με τους συναδέλφους τους, οι οποίοι δεν τους βοήθησαν.

«Θα μπορούσαν να αλλάξουν βάρδια, για να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις. Προσοχή, αλλαγή βάρδιας όχι άδεια. Να επισημάνω δε, ότι την ίδια αρνητική στάση είχαν και οι συνάδελφοί τους», ανέφερε η κ. Σαρρή που με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε το γεγονός, ως εξής:

«Οι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ. Χανίων κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπάθησαν όλη τη χρονιά να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές. Μετά την δουλειά αν και κουρασμένοι παρακολούθησαν τα μαθήματα ενισχυτικής που έκαναν οι συνάδελφοι. Όμως σήμερα μόνο δύο συμμετείχαν στις εξετάσεις. Δυστυχώς στους υπόλοιπους οι εργοδότες τους δεν τους επέτρεψαν να αλλάξουν βάρδια για να μπορέσουν να δώσουν. Προσοχή, αλλαγή βάρδιας όχι άδεια. Να επισημάνω ότι την ίδια αρνητική στάση είχαν και οι συνάδελφοί τους. Μόνο ντροπή και οργή γι αυτή την κατάσταση. Ούτε να σχολιάσω δεν μπορώ… Ντροπή!»

Μιλώντας στο zarpanews.gr η Λυκειάρχης του  Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων εξέφρασε την θλίψη της, μόλις ενημερώθηκε ότι δεν παρουσιάστηκαν οι μαθητές στην πρεμιέρα των εξετάσεων.  «Μόνο ντροπή και οργή αισθάνομαι γι αυτή την κατάσταση. Τους είχαμε ενημερώσει μήπως θα μπορούσαμε εμείς να επικοινωνήσουμε με τους εργοδότες τους, αλλά αρνήθηκαν φοβούμενοι μη χάσουν τη δουλειά τους ή τα αρνητικά σχόλια από τους συναδέλφους τους. Περίμενα πως σήμερα θα τα καταφέρναν… Όπως και οι άλλοι δύο εργαζόμενοι, που έδωσαν με τη συναίνεση των εργοδοτών τους. Μιλάμε για 4 μέρες, που διαρκούν οι εξετάσεις, για λίγες ώρες που θα ήταν στο εξεταστικό και αμέσως θα επέστρεφαν στη δουλειά τους», τόνισε η κ. Σαρρή.

Οι μαθητές της ήταν περίπου περίπου σαράντα χρονών, οικογενειάρχες, χωρίς μεγάλη οικονομική άνεση, κάποιοι εκ των οποίων έρχονταν από περιοχές εκτός Χανίων για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.  Ήταν άνθρωποι που είχαν ως πρωταρχικό στόχο το απολυτήριο και  τη συμμετοχή στις Πανελλήνιες, κάτι που έβλεπαν ως μία δεύτερη ευκαιρία ζωής. Αποφασισμένοι να συναγωνιστούν τους χιλιάδες συνυποψήφιούς τους, χωρίς φροντιστήρια και με μόνο εφόδιο, μερικές ώρες μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας.

«Πλέον το να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές που γίνονται μόνο το Σεπτέμβριο στην Αθήνα, είναι πολύ δύσκολο για αυτούς… Χρειάζεται να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση, που να αποδεικνύει ότι είχαν πρόβλημα υγείας και να πάνε να δώσουν στην Αθήνα…» ανέφερε η κ. Σαρρή και πρόσθεσε: «εδώ δεν μπόρεσαν να πάνε στα Χανιά…»