ΚΡΗΤΗ

Η απαγωγή Λεμπιδάκη και το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών- Μέλος της εγκληματικής οργάνωσης αδερφός προφυλακισμένου

Τελικά ο κόσμος είναι πολύ μικρός και γεμάτος διαβολικές συμπτώσεις. Είναι εντυπωσιακή συγκυρία ότι στην διάρκεια των ερευνών για τους απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη, οι αρχές «σκόνταψαν» πάνω σε αδερφό προφυλακισμένου για την υπόθεση της απαγωγής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», το άτομο αυτό φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, όπως χαρακτηρίζεται από τις αρχές, διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, της τρίτης κατά σειρά εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώνεται την τελευταία διετία με κοινή αφετηρία την Αίγυπτο.

Η εμπλοκή του 24χρονου (που ουδεμία σχέση έχει με την απαγωγή) στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών προέκυψε τυχαία τον Απρίλιο του 2017, δύο-τρεις δηλαδή

εβδομάδες μετά την απαγωγή του επιχειρηματία και ενώ ακόμα οι έρευνες των αρχών κινούνταν σε θολά νερά ως προς την ταυτότητα των απαγωγέων. Τόσο κοντά στην άκρη του νήματος είχαν βρεθεί οι αρχές, χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν τότε.

Πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση

Όπως ήδη έχει αναφέρει το cretapost, για κάθε παράτυπο μετανάστη τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν ως αμοιβή ποσό από 3.500 ως 5.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την σχηματισθείσα δικογραφία τους κρατούσαν σε κρυψώνες στην Κρήτη, υπό την απειλή όπλων προκειμένου να μην διαφύγει κανείς πριν την ολοκλήρωση της καταβολής του χρηματικού ποσού που είχε συμφωνηθεί.

Μετά την άφιξη των μεταναστών στην Κρήτη ο πυρήνας της Αιγύπτου αναλάμβανε την είσπραξη του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος hawala).

Η οργάνωση αποτελούνταν από τρεις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Ιταλία. Οι δράσεις του κάθε πυρήνα αφορούσαν – κατά περίπτωση – την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Όσον αφορά τον πυρήνα της Αιγύπτου, τα μέλη του προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοία και τους μετέφεραν στην Κρήτη. Επίσης συμμετείχαν και στην περαιτέρω μεταφορά τους στην Ιταλία, διαθέτοντας πλοίο και πλήρωμα για την μεταφορά των αλλοδαπών.

Μετά την άφιξη των μεταναστών στην Κρήτη ο πυρήνας της Αιγύπτου αναλάμβανε την είσπραξη του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος hawala).

Όσον αφορά τον πυρήνα της Κρήτης, τα μέλη του αναλάμβαναν τον εντοπισμό κατάλληλου σημείου προσέγγισης του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες από την Αίγυπτο, καθώς και την εύρεση κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και χώρων προσωρινής διαμονής των μεταναστών και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σημειώνεται ότι κατά την φύλαξη των παράτυπων μεταναστών τα μέλη της οργάνωσης εκτελούσαν χρέη φύλακα με όπλα προκειμένου να μην διαφύγει κανείς πριν την ολοκλήρωση της καταβολής του χρηματικού ποσού που είχε συμφωνηθεί.

Τα ηγετικά στελέχη του πυρήνα της Ιταλίας κατόπιν συνεννοήσεως με τον πυρήνα της Κρήτης αναλάμβαναν την εκ νέου επιβίβαση των αλλοδαπών σε άλλο πλοίο προκειμένου να αναχωρήσουν από την Κρήτη στην Ιταλία.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε -κατά περίπτωση- από 3.500 έως 5.000 ευρώ, το οποίο παρουσίαζε αύξηση ή μείωση σε περιπτώσεις οικογενειών ή ανηλίκων.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή το πρωί.

 

cretapost.g