ΚΡΗΤΗ

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΟΚΑΪΝΗΣ: Από την Κολομβία στο χρηματοκιβώτιο

Αλλοι φυλάσσουν στα χρηματοκιβώτια κοσμήματα και χρήματα, κάποιοι άλλοι αυστηρά … κοκαΐνη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο χρηματιστήριο των ναρκωτικών παραμένει «βασίλισσα» και όταν μιλάμε και για μεγάλη ποσότητα, τότε αναμφισβήτητα αποτελεί ένα μικρό «θησαυρό».

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου πραγματικά εντυπωσιάστηκαν όταν σε έρευνα που έκαναν στο σπίτι της μητέρας 43χρονου επιχειρηματία, τον οποίο άλλωστε είχαν στο στόχαστρο, διαπίστωσαν ότι στο χρηματοκιβώτιο που υπήρχε μέσα στην ντουλάπα το μοναδικό φυλασσόμενο αντικείμενο ήταν τα 850 γραμμάρια κοκαΐνης, μοιρασμένης σε επιμέρους ποσότητες.

Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, το χρηματοκιβώτιο βρισκόταν σε μονόχωρο διαμέρισμα, μέσα στην ντουλάπα όπου δεν υπήρχαν κλινοσκεπάσματα ή ρούχα, παρά μόνο η ποσότητα της κοκαΐνης, μία ζυγαριά ακριβείας και σύνεργα επιμερισμού και διαχωρισμού της ποσότητας.

«Συγγώμη, θέλω να πάω καθαριστήριο»

Αίσθηση όμως προκάλεσε στους αστυνομικούς της υπηρεσίας και η στάση της 44χρονης αδερφής και κόρης αντίστοιχα των δύο προαναφερόμενων, το διαμέρισμα της οποίας βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με αυτά των συγγενικών της προσώπων.

Όπως αναφέρεται, δεν πρόλαβαν να της χτυπήσουν την πόρτα προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα και την είδαν έτοιμη να εξέλθει. «Συγνώμη, μπορώ να περάσω;» είπε στους αστυνομικούς που φυσικά δεν επέτρεψαν να απομακρυνθεί.

Η 44χρονη κρατούσε στο χέρι μία τσάντα με ένα πάπλωμα και ζήτησε να της επιτρέψουν να πεταχτεί μέχρι το καθαριστήριο. Αστυνομικοί άνοιξαν την τσάντα, ξεδίπλωσαν το πάπλωμα και ως εκ θαύματος βρέθηκαν κρυμμένες πέντε συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικής ποσότητας 338 γραμμαρίων. Κατέσχεσαν ακόμα μία ζυγαριά ακριβείας.

Διασυνδέσεις με μεγάλα κυκλώματα

Των συλλήψεων μητέρας και κόρης είχε προηγηθεί η σύλληψη του 43χρονου, τον οποίο παρακολουθούσαν αρκετό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι απασχολεί πρώτη φορά τις Αρχές, αστυνομικοί της υπηρεσίας είχαν πληροφορίες ότι παίζει δυνατά στο κομμάτι της διακίνησης κοκαϊνης. Παρακολουθούσαν τις κινήσεις του αρκετό καιρό, κατέγραφαν τις επαφές του, τις εξόδους του.

Όπως αναφέρουν, πάντα ήταν πολύ προσεκτικός. Αυτή τη φορά ωστόσο… ατύχησε, καθώς τον «τσάκωσαν» να έχει πάνω του 49 γραμμάρια κοκαΐνης, τα οποία υπολογίζουν ότι σκόπευε να πασάρει.

Κατά την Αστυνομία, «η ανεύρεση ποσοτήτων κοκαΐνης σε μορφή “βράχου”, με την μεγαλύτερη εξ αυτών να φέρει τη χαρακτηριστική στάμπα γνωστού Κολομβιανού καρτέλ, παραπέμπει σαφέστατα σε απευθείας διασυνδέσεις με μεγάλα κυκλώματα και υποδηλώνει τη μακροχρόνια ενασχόληση του 43χρονου με τη διακίνηση». Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε μία ακόμα σύλληψη, ενός 38χρονου, συντρόφου της 44χρονης.

Και οι τέσσερις πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Πεμπτη καθώς αντιμετωπίζουν κακουργηματική δίωξη. Κατά την Αστυνομία το προσδοκώμενο όφελος από την κατάσχεση των 1.254 γραμμαρίων υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ (αν και εκτιμάται ότι υπήρχε μεγάλο περιθώριο προσμίξεων).

.patris.gr