ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελβετία μπλοκάρει το άνοιγμα λογαριασμών του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου

«Μπλόκαρε» το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας το αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών για άνοιγμα των λογαριασμών του κουμπάρου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Μέσα από αυτόν, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές διακινήθηκαν 1,3 εκατ.ευρώ, τα οποία έφθασαν στα χέρια της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου. Ο επίμαχος λογαριασμός, ήρθε στο φως μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ.

Όμως, για τον ελβετικό Άρειο Πάγο, τα στοιχεία του λογαριασμού δεν μπορούν να δοθούν, γιατί είναι προϊόντα υποκλοπής.

Οι ανώτατοι δικαστές, σύμφωνα με πληροφορίες, έκριναν ότι η ελβετική Εισαγγελία όφειλε να ζητήσει από την Ελλάδα απαντήσεις για την προέλευση των στοιχείων.

Σύμφωνα με το δικηγόρο Ηλία Μπίσια, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων, η συγκεκριμένη απόφαση είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων.

Ο δικηγόρος αναφέρει: «Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων» και συνεχίζει «Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές αρχές».