ΔΙΑΦΟΡΑ

Η επέλαση των ΣΥΡΙΖΟφρουρών

 
Υποτίθεται ότι ένα από τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ήταν η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και η τοποθέτηση στα υπουργεία γενικών γραμματέων τετραετούς θητείας με βάση τα προσόντα και την κομματική τους ταυτότητα.

Oμως στην πράξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις φαύλες πρακτικές της δεκαετίας του 1980, διορίζοντας κομματικούς φίλους και συντηρώντας ένα σπάταλο πελατειακό κράτος. Μόνο που, αντί για πρασινοφρουρούς, διορίζονται τώρα ΣΥΡΙΖΟφρουροί.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των διοικητικών γραμματέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι σημερινοί γενικοί γραμματείς έχουν υποβάλει αίτηση για επαναπρόσληψη, ενώ οι διατάξεις για τα κριτήρια επιλογής που έχουν συνταχθεί παραπέμπουν σε φωτογραφικές προκηρύξεις.

Για παράδειγμα, για μια θέση προβλέπεται ως απαραίτητο προσόν η γνώση της ρωσικής γλώσσας, επειδή ο συγκεκριμένος γενικός γραμματέας ξέρει ρωσικά, ενώ για μια άλλη θέση ζητείται ως εμπειρία πενταετής άσκηση δικηγορίας, επειδή η τοποθετημένη από την κυβέρνηση νυν γραμματέας τυχαίνει να είναι δικηγόρος.
Επιπλέον, σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι υπουργοί παρενέβησαν στο ΑΣΕΠ και ζήτησαν να τους κοινοποιηθούν τα στοιχεία και τα προσόντα των άλλων υποψηφίων, πράγμα το οποίο έγινε, όπως παραδέχθηκε η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή με έγγραφό της.

Το αίτημα των υπουργών έχει νομικές, πολιτικές και ηθικές διαστάσεις. Στοιχεία όπως οι σπουδές και η επαγγελματική εμπειρία των υποψηφίων είναι προσωπικά δεδομένα, ενώ είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο να γνωρίζουν οι εν ενεργεία γενικοί γραμματείς τους ανθυποψηφίους τους και τα προσόντα τους πριν ακόμη λάβουν γνώση τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης.

Το αφήγημα της κυβέρνησης βασίστηκε στο ότι η επιλογή των νέων γραμματέων θα γινόταν με μία αδιάβλητη και αξιοκρατική διαδικασία, η οποία όμως από την αρχή εξελίχθηκε σε καθαρά κομματική από επιτροπή με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και με την τελική επιλογή να την κάνει ο υπουργός.

Η επιχείρηση κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης ολοκληρώνεται με το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει το κράτος και με την επόμενη κυβέρνηση, επιβάλλοντας δικούς της ανθρώπους για τέσσερα χρόνια στον κρατικό μηχανισμό.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου