ΥΓΕΙΑ

Η κοκαΐνη από την πρώτη χρήση, αλλάζει για πάντα τον εγκέφαλο

Η κοκαΐνη, ακόμη και την πρώτη και μόνη φορά που θα μπει στον οργανισμό, είναι ικανή να επιδράσει τόσο πολύ στον εγκέφαλο, που αλλάζει κάποια πεδία του για πάντα!

Οι ερευνητές εξέτασαν με ποιόν τρόπο έξι μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο της ανταπόκρισης στην ανταμοιβή αντιδρούν, όταν πειραματόζωα, χρησιμοποιούσαν κοκαΐνη. Παρά το γεγονός πως η ανταπόκριση των ποντικών που χρησιμοποιήθηκαν για την περίπτωση δεν είναι συγκρίσιμη με τους ανθρώπους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω έρευνα αναφορικά τόσο  με τη χρήση κοκαΐνης, όσο και με τον εθισμό και την αποθεραπεία.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν τις γονιδιακές εκφράσεις των ποντικών όταν έλαβαν για πρώτη φορά το ναρκωτικό, αφού ήταν εθισμένα και μετά από περιόδους διακοπής 24 ωρών και 30 ημερών. Τα ποντίκια στη συνέχεια πήραν ξανά κοκαΐνη κι εξετάστηκαν ξανά.

Όπως διαπιστώθηκε, η μια φορά κοκαΐνη, καθώς επίσης και η εγκατάλειψη του ναρκωτικού και η χρήση του μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, άλλαξαν τις γονιδιακές εκφράσεις στους εγκεφάλους των ποντικιών που σχετίζονται με τον εθισμό και τις αντίστοιχες συμπεριφορές,σύμφωνα με τη μελέτη.

«Έτσι, ο πειραματικός σχεδιασμός μας επέτρεψε να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η γονιδιακή έκφραση στις περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα της χρήσης κοκαΐνης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Eric Nestler, από τη Σχολή Ιατρικής του Icahn της Νέας Υόρκης.

Ο John Krystal, εκδότης του περιοδικού Βιολογική Ψυχιατρική, όπου δημοσιεύθηκε η έρευνα, δήλωσε απ’ την πλευρά του: «Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της μοριακής αντίδρασης του εγκεφάλου στην κοκαΐνη, επισημαίνοντας μηχανισμούς που μπορεί να στοχεύουν θεραπείες».

πηγή:ipop.gr