ΚΟΣΜΟΣ

Η κουρδοαραβική συμμαχία προέλασε στο τελευταίο προπύργιο του ISIS

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων μαχητών, προέλασε από το Σάββατο στο τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, από το οποίομπόρεσαν να αποχωρήσουν εκατοντάδες άνθρωποι, ανέφερε τη Δευτέρα μια ΜΚΟ.

Οι ΣΔΔ εξαπέλυσαν τον Σεπτέμβριο ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον του έσχατου προπυργίου του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όχι μακριά από τα σύνορα με το Ιράκ, με την υποστήριξη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη (19/12), ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανήγγειλε ότι θα αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ, οι οποίοι εμπλέκονται σε επιχειρήσεις στη Συρία, διαβεβαιώνοντας πως ο ISIS έχει «μάλλον ηττηθεί». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτή η αποχώρηση θα είναι «βραδεία» και «συντονισμένη» με την Τουρκία, χώρα που γειτονεύει με τη Συρία.

«Από το Σάββατο, οι ΣΔΔ προέλασαν ταχύτατα» στη μάχη με το ΙΚ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας ότι οι εχθροπραξίες έχουν πλέον φθάσει στα όρια των κοινοτήτων Σούσα και Σάφα, που κατέχουν ακόμα οι τζιχαντιστές.

Στα μέσα Δεκεμβρίου οι ΣΔΔ κατέλαβαν τη Χατζίν, τη μεγαλύτερη κοινότητα στο προπύργιο αυτό του ΙΚ, κατά την ίδια ΜΚΟ και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, το βασικό εμπόδιο για την προέλαση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων είναι οι νάρκες που έχουν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές, πάντως οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού συνεχίζονται στον τομέα.

Την Κυριακή (23/12), η κουρδοαραβική συμμαχία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε πάνω από χίλιους αμάχους από το θέατρο των επιχειρήσεων.

Από την δική του πλευρά, ο Άμπντελ Ραχμάν έκανε λόγο περί αποχώρησης μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες 5.500 ανθρώπων από τους τομείς όπου διεξάγονται οι μάχες. «Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για μέλη των οικογενειών των τζιχαντιστών», εξήγησε και επισήμανε πως υπάρχουν επίσης «μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που προσπαθούν να κρυφτούν μέσα στο πλήθος».

Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται από τα μέλη των ΣΔΔ σε μια στρατιωτική βάση, όπου υποβάλλονται σε ελέγχους ταυτότητας, σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όσοι διαπιστώνεται πως είναι άμαχοι οδηγούνται κατόπιν σε καταυλισμούς, ενώ οι μαχητές συλλαμβάνονται, διευκρίνισε.

Αναλυτές θεωρούν η αμερικανική απεμπλοκή από τη Συρία αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία, η οποία απειλεί να επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις στον συριακό βορρά. Στο παρελθόν, οι ΣΔΔ είχαν προειδοποιήσει ότι μια τουρκική επίθεση θα επηρέαζε σημαντικά τις επιχειρήσεις τους εναντίον του ΙΚ, αφού πολλοί από τους μαχητές τους θα έσπευδαν στον βορρά για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους.

Τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, ο ISIS είδε το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα τα τελευταία χρόνια, αντιμέτωπο με επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα, μετά την ραγδαία αύξηση της ισχύος του και την επέκταση των εδαφών υπό την κατοχή του το 2014.