ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Η κρήνη Πριούλι, πίσω από το Μποδοσάκειο

 

«Κρυμμένη» πίσω από το Μποδοσάκειο Δημοτικό Σχολείο, η κρήνη Πριούλι (ή Φοντάνα Νουόβα ή Δελημάρκου) σχεδιάστηκε από τον Γενικό Προβλεπτή, Αντόνιο Πριούλι, που βρήκε… «φλέβα» νερού στην περιοχή.

Η κρήνη Πριούλι, δίπλα στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Είναι διακοσμημένη με κίονες κορινθιακού ρυθμού και πεσσούς και «στεφανωμένη» με ένα περίτεχνο τριγωνικό αέτωμα. Δίπλα στους κίονες, σχηματίζονται κόγχες, με ξεχωριστή διακόσμηση.

κρήνη Πριούλι-ηράκλειο

Η κρήνη Πριούλι και η πολιορκία του Χάνδακα

Η κρήνη χρονολογείται γύρω στο 1666. Είχε προηγηθεί η μεγάλη πολιορκία του Χάνδακα από τους Οθωμανούς, που είχαν κόψει τον αγωγό της Κρήνης Μοροζίνι, αφήνοντας την πόλη χωρίς νερό. Ο Γενικός Προβλεπτής, Αντόνιο Πριούλι, βρήκε νερό μέσα στην τάφρο, στην νότια πλευρά των ενετικών τειχών. Και κατασκεύασε την κρήνη Πριούλι (ή Φοντάνα Νουόβα ή Δελημάρκου), που σώζεται μέχρι σήμερα, πίσω από το Μποδοσάκειο Δημοτικό Σχολείο. Στο μέσο της κρήνης, διακρίνεται επιγραφή με το όνομα Τούρκου πασά, που έφερε ξανά νερό στην κρήνη Πριούλι (σε μεταγενέστερο χρόνο).

κρήνη-πριούλι-ηράκλειο-πίσω-από-το-μποδοσάκειο

Μουντζούρες στους τοίχους

Και στην περίπτωση της κρήνης Πριούλι, πάντως, τα «σημάδια» της… κακομεταχείρισης των μνημείων της πόλης του Ηρακλείου είναι εμφανή, καθώς οι τοίχοι και οι ενημερωτικές πινακίδες που βρίσκονται στο σημείο έχουν γεμίσει μουντζούρες και αυτοκόλλητα.

kritimono.