ΕΛΛΑΔΑ

Η λαμπρή τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, οι συγκινητικές στιγμές και η επόμενη μέρα

Ήταν μια λαμπρή ενθρόνιση αυτή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ Ελπιδοφόρου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης με όλα τα χαρακτηριστικά της Αμερικανικής κουλτούρας από πλευράς παρουσίασης του πριν και του μετά της ενθρόνισης με όλα τα φώτα όμως στραμμένα στη στιγμή που ο κ. Ελπιδοφόρος θα καθόταν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Κι έτσι κι έγινε.

Όλα τα μέσα ενημέρωσης ήταν συντονισμένα στη στιγμή της ενθρόνισης.

Το κόκκινο χαλί έξω από τον Ιερό Ναό ήταν στρωμμένο από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι δρόμοι κλειστοί , οι γιγαντοθόνες σε περίοπτη θέση και πλήθος λαού, ανάμεσά τους Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία, Έλληνες Ομογενείς, πολιτικοί ,εκπρόσωποι ελληνικής και αμερικανικής κυβέρνησης, Ιεράρχες αλλά και αγιορίτες Ηγούμενοι βρέθηκαν τις πρωινές ώρες στον Ιερό Ναό όπου πήραν την θέση τους για την τελετή.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδος και αφού τον υποδέχτηκαν έξω από το Ναό τον έραναν με ροδοπέταλα και με πομπή οδηγήθηκε στο εσωτερικό του ναού, περνώντας ανάμεσα από τον κόσμο που τον χειροκροτούσε και φώναζε άξιος, ανάμεσα από νέους με παραδοσιακές ενδυμασίες και κάτω από την ελληνική και αμερικανική σημαία.
Η είσοδός του στο Ναό συνοδεύτηκε από το δυνατό χειροκρότημα των παραβρισκομένων και κυρίως των Ελλήνων της Ομογένειας που με χαμόγελο στα χείλη υποδεχόταν το Νέο Ποιμενάρχη τους, από τον οποίο σίγουρα περιμένουν πολλά.

Στη συνέχεια της τελετής ενθρόνισης, καταγράφηκαν αρκετές συγκινητικές στιγμές.

Μια από αυτές ήταν η ταπεινή παρουσία του πρώην Αρχιεπισκόπου Δημήτριου, ο οποίος καθισμένος δίπλα από το θρόνο του Αρχιεπισκόπου συμμετείχε στην χαρά του νέου Αρχιεπισκόπου, χειροκροτώντας τον διάδοχό του και μάλιστα φώναξε κι εκείνος “άξιος” με όλη τη δύναμη της ψυχής του.

Το οικουμενικό,συνοδικό γράμμα, η προσφώνηση του Μητροπολίτη Γερμανίας αλλά και ο ενθρονιστήριος λόγος του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ανήκαν επίσης στις συγκινητικές στιγμές αφού το περιεχόμενο των δυο πρώτων ανέφεραν τα χαρακτηριστικά του κ Ελπιδοφόρου, στην πορεία της διακονίας του αλλά και τόνιζαν τα χαρίσματά του, τα οποία ειδικά το γράμμα της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου περιέγραφε πολύ γλαφυρά.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος στον ενθρονιστήριο λόγο του, έδειξε αμέσως την δυναμική και την αγάπη με την οποία θα ήθελε να ποιμάνει στην Αμερική ενώ απευθύνθηκε στο ποίμνιό του με λόγια πατρικά. Ο έβδομος πια Αρχιεπίσκοπος κ Ελπιδοφόρος, καταρχήν φαίνεται ότι κέρδισε όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και την συμπάθεια του ποιμνίου της Αμερικής, το οποίο είναι έτοιμο να βοηθήσει στο έργο του και να τον στηρίξει όπου χρειάζεται.

Ο κ. Ελπιδοφόρος μετά από μια πετυχημένη ως τώρα πορεία ως Μητροπολίτης Προύσης, ως ηγούμενος της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη πάλεψε αρκετά, ανοίγοντας εκκλησίες στην Τρίγλια , αγοράζοντας πίσω από Τούρκους ιδιοκτήτες καταπατημένες εκκλησίες στην Προύσα, κατάφερε να ζωντανέψει την Χάλκη, να την αναγεννήσει, να εμπνεύσει τη νέα αδελφότητα εκεί και να δημιουργήσει κλίμα για το άνοιγμα της σχολής της Χάλκης. Δίδαξε, διάβασε και παρόλο που δεν είχε ίσως την οικονομική άνεση που είχαν άλλοι κατάφερε πολλά με ότι καταπιάστηκε. Είναι μια υπολογίσιμη μονάδα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο γι αυτό και ο Παναγιώτατος τον έστειλε εκεί και σίγουρα στην Αμερική περιμένουν πολλά από εκείνον.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ενθρόνισης, δόθηκε μια μεγάλη και πλούσια δεξίωση σε γνωστό ξενοδοχείο του Μανχάταν,όπου πάνω από 1700 προσκεκλημένοι πήραν μέρος στο γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από επιφανείς ομογενείς, εκπροσώπους της αμερικανικής πολιτείας, οικονομικούς παράγοντες.
Μεγάλο και συγκινητικό χειροκρότημα απέσπασε ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής όταν τον προσφώνησαν για να καθίσει και ίσως επειδή ήταν και μια ιδιαίτερη στιγμή γι αυτόν οι ομογενείς τον τίμησαν με την αγάπη τους. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία της μητέρας του στην οποία αναφέρθηκε η παρουσιάστρια της βραδιάς ζητώντας της να σηκωθεί όρθια για να κερδίσει στη συνέχεια το χειροκρότημα του κόσμου.

Οι επόμενοι πρώτοι μήνες για το Νέο Αρχιεπίσκοπο θα είναι σημαντικοί διότι θα είναι αυτοί που θα σφραγίσουν την καλή συνεργασία του με τους φορείς που εμπλέκονται στην Αρχιεπισκοπή, με τους ομογενείς και την αμερικανική κυβέρνηση αλλά κυρίως θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν είτε τα διοικητικά είτε τα οικονομικά και παράλληλα να διακονεί πνευματικά και το ποίμνιό του, το οποίο φαίνεται αρκετά διψασμένο πνευματικά και θετικό στον ερχομό του .

Μ.Γ.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό

 

Πηγή: Πρακτορείο Ορθοδοξία