ΚΡΗΤΗ

Η Λ. Σταρίδα διαφωνεί για το νέο αεροδρόμιο: “Θα μπορούσε να επιλεγεί μια άλλη λύση”

Ανοίγει συζήτηση για αντισταθμιστική αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος χιλιάδων εργαζομένων κι επαγγελματιών

Την αντίθεσή της στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι και την – έστω και τώρα – δυνατότητα επιλογής μιας άλλης λύσης, καταθέτει η υποψήφια δήμαρχος Ηρακλείου, Λιάνα Σταρίδα. Όπως επισημαίνει η επικεφαλής του συνδυασμού “Ηράκλειο Εν-Αλλαγή”, θα μπορούσε να επιλεγεί μια άλλη λύση, με λιγότερη επιβάρυνση για το Ηράκλειο και την Αλικαρνασσό και οικονομικότερη από το έργο του νέου αεροδρομίου.

Η δήλωση της Λιάνας Σταρίδα

«Το νέο αεροδρόμιο γίνεται πραγματικότητα όπως και η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας σε μια μεγάλη εύφορη περιοχή του νομού, καθώς και ο τεμαχισμός ενός κόμβου κυκλοφορίας που αποτελούν το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Θα μπορούσε να επιλεγεί μια άλλη λύση που δεν θα επιβάρυνε με θόρυβο και ρύπους το Ηράκλειο και ιδιαίτερα την Αλικαρνασσό, λύση που δεν θα επέφερε τις προαναφερθείσες επιπτώσεις και θα ήταν οικονομικότερη.

Με δεδομένο πλέον το Α/Δ στο Καστέλι, τίθεται αυτόματα ζήτημα αντισταθμιστικής αποζημίωσης για τον Δήμο μας, δοθέντος ότι η μεταφορά του αεροδρομίου συνεπάγεται την απώλεια εισοδήματος χιλιάδων εργαζομένων και επαγγελματιών. Σε αντιστάθμιση πρέπει να αξιοποιηθεί η συνολική έκταση που αποτελούν οι ιδιοκτησίες της Αλικαρνασσού: εντός της πίστας, βόρεια και νότια αυτής και η έκταση του Α/Δ που δεν είναι αναγκαία στις επιχειρησιακές στρατιωτικές ανάγκες. Η έκταση αυτή δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΤΑIΠΕΔ. Με την αξιοποίηση της συνολικής αυτής έκτασης, ίσως και ευρύτερης, όπως της ΜΟΜΑ που έχει εγκαταλειφθεί, θα αποδοθούν θέσεις εργασίας, θα εγκατασταθούν χρήσεις αναγκαίες στο μητροπολιτικό Ηράκλειο του μέλλοντος και θα αναβαθμιστεί η Αλικαρνασσός που τόσο το δικαιούται. Ο Δήμος οφείλει να απαιτήσει την άμεση εξαγγελία της Κυβέρνησης στη βάση των παραπάνω».