ΕΛΛΑΔΑ

Η «μάχη» ενάντια στον κορωνοϊό στις εντατικές και τα ενθαρρυντικά μηνύματα

Κορωνοϊός – ΜΕΘ: Πρόσφατα στοιχεία από τον «Ευαγγελισμό» δείχνουν την ποιότητα της φροντίδας στις ΜΕΘ της χώρας, είπε εχθές ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας – Από τους 39 διασωληνωμένους ασθενείς, έχουν αποσωληνωθεί οι 17 και συνεχίζουν τη νοσηλεία τους, 6 είναι καλά στην υγεία τους και 4 έχουν πάρει εξιτήριο

Κρίσιμο μέτωπο στον πόλεμο κατά της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί το πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Μέσα στις ΜΕΘ δίνουν τη μάχη τους κατά του ύπουλου, αόρατου «εχθρού» δεκάδες ασθενείς αλλά και οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν για την περίθαλψη τους, με στόχο την ίαση και το εξιτήριο. Στις μάχες που δίδονται στις ΜΕΘ του ΕΣΥ αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημερωση από το υπουργείο Υγείας ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κάνοντας λόγο για «ενθαρρυντικά μηνύματα» καθώς και για «ποιοτική φροντίδα» των ασθενών.

Ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας παρέθεσε ενδεικτικά τα στοιχεία από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΜΕΘ, καθηγήτρια Εντατικολογίας, κυρία Αναστασία Κοτανίδου, από τους 39 διασωληνωμένους ασθενείς, έχουν αποσωληνωθεί οι 17 και συνεχίζουν τη νοσηλεία τους, 6 είναι καλά στην υγεία τους και 4 έχουν πάρει εξιτήριο. «Αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά νέα από μια μεγάλη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας και δείχνουν την ποιότητα της φροντίδας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» είπε ο κ. Τσιόδρας.

 

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, όπως και εκείνων που διασωληνώνονται, θεωρείται ένας ασφαλής δείκτης για την πορεία της πανδημίας και την επίπτωση του κορωνοϊού στον πληθυσμό, αντιλαμβάνεται κάποιος τη μεγάλη σημασία που έχουν οι συγκεκριμένοι αριθμοί. Στην Ελλάδα οι νέοι ασθενείς, τα σοβαρά περιστατικά της λοίμωξης Cobid-19, που μπαίνουν σε νοσοκομείο, καταγράφουν μια σταθερή μείωση τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που πιστώνεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Στις 30 Μαρτίου στα νοσοκομεία αναφοράς όλης της χώρας νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 300 ασθενείς ενώ χθες, βρίσκονταν 242 ασθενείς. Επίσης, την προαναφερθείσα ημερομηνία του Μαρτίου νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, Μονάδες Ειδικών λοιμώξεων καθώς και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης άλλοι 124 ασθενείς. Οι διασωληνωμένοι ήταν 76. Eχθές οι ασθενείς σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, Μονάδες ειδικών λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης ήταν 134, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 84. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σημερα, 14 ασθενείς εχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ της χώρας.

Κάθε ασθενής που αποσωληνώνεται σηματοδοτεί μια νίκη σε αυτόν τον πόλεμο με τον κορωνοϊό, έχει πει ο καθηγητής.

Ενίσχυση του μετώπου των ΜΕΘ

Οι ΜΕΘ χαρακτηρίζονταν διαχρονικά ως αδυναμία του συστήματος δημόσιας υγείας λόγω του μικρού κατ αναλογία με τον πληθυσμό αριθμού κλινών. Αντιστοιχούν 6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον οι τριπλάσιες. Η λίστα με τους ασθενείς που περιμένουν να ελευθερωθεί κλίνη σε ΜΕΘ και η οποια τηρείται χρόνια στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ δείχνει με τον πιο θλιβερό τροπο τις ελλείψεις σε ΜΕΘ.

Λόγω της πίεσης που ασκούσε τα τελευταια χρόνια η εποχική γρίπη στο ΕΣΥ καθώς αυξανόταν η ζήτηση για Εντατικές για τους ασθενεις με επιπλοκές της γρίπης και ανάγκη για διασωλήνωση, είχε οδηγήσει τον περαςμένο Ιανουάριο το υπουργείο Υγείας στη συνεργασία με ιδιωτικεές κλινικές για την παραχώρηση 39 κλινών ΜΕΘ. Ωστόσο, η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις στο πεδίο αυτό. Η ανάγκη εξεύρεσης ΜΕΘ οδήγησε σε μια συστηματική προσπάθεια και να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ και να διευρυνθεί η συνεργασια με τους ιδιώτες για τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό.

Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, η δυναμικότητα των Εντατικών θα φτάσει τις 1.000 κλίνες μέσα στον Απρίλιο. Επιπλέον, έχει γνωστοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας, πως βρίσκονται μέςα στο ΕΣΥ 247 κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, καθώς και άλλες 477 για περιστατικά που χρήζουν εντατικής νοσηλείας και τα οποία δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Από αυτές, είναι κατειλημμένες οι 300 κλίνες και οι υπόλοιπες διαθέσιμες.

Οσον αφορά στις προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι διαθέσιμες κλίνες αλλά και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, ο κ. Κικίλιας ανέφερε χθες σε συνέντευξή του (Euronews) ότι έχουν προσληφθεί περισσότεροι από 2.000 επαγγελματίες υγείας.