ΚΡΗΤΗ

Η μάχη που “κερδήθηκε” στην Εντατική του Βενιζελείου και τα…μαθήματα

Οι επισημάνσεις του Διευθυντή της κλινικής, με αφορμή τη θετική εξέλιξη για την 63χρονη γυναίκα

Μια ανάρτηση με ιδιαίτερη σημασία έκανε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστης Κιούλπαλης.

Αφορμή στάθηκε η θετική έκβαση της μάχης που δινόταν στη Μονάδα για την 63χρονη γυναίκα απο την Αργεντινή, θύμα του κορωνοϊού, η οποία “αναπνέει πια χωρίς μηχανικό αερισμό”

” Δεν έχει βέβαια ακόμα διαφύγει τον κίνδυνο, αλλα ειναι σίγουρα ένα καλό νέο” τονίζει ο κ. Κιούλπαλης για να υπογραμμίσει αμέσως ότι: “Μόνο ομως η επιβράδυνση της επιδημίας δεν ειναι αρκετή αν δεν συνοδεύεται και με μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας με νέες δομές και προσωπικό“.

Αναλυτικά ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου αναφέρει:

“Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού φαίνεται ότι αποδίδουν για τον σκοπό που επιβλήθηκαν. Επιβραδύνουν την διασπορά των νέων κρουσμάτων δίνοντας ετσι την δυνατότητα στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίζει σε κατάλληλες συνθήκες, σε μονωμενες κλίνες ΜΕΘ, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας και από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό ακόμα και τους πιο σοβαρά πάσχοντες. Το παράδειγμα της πρώτης ασθενούς μας που αναπνέει πια χωρίς μηχανικό αερισμό, ειναι χαρακτηριστικό. Δεν έχει βέβαια ακόμα διαφύγει τον κίνδυνο, αλλα ειναι σίγουρα ένα καλό νέο!

Μόνο ομως η επιβράδυνση της επιδημίας δεν ειναι αρκετή αν δεν συνοδεύεται και με μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας με νέες δομές και προσωπικό, ώστε ακόμα κι αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων να μπορεί να τα απορροφήσει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο, και όχι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Δίνεται ο χρόνος για προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού, μέτρων ατομικής προστασίας, αντιδραστηρίων για τεστ ανίχνευσης του ιού και φαρμάκων που λόγω της μεγάλης ζήτησης βρίσκονται σε έλλειψη. Δίνεται ο χρόνος να εχουμε αύριο καλύτερα και πιο συγχρονα νοσοκομεία για πιθανές αυξημένες ανάγκες και στο μέλλον. Ανάμεσα ομως στον άρρωστο και στο νοσοκομείο λείπει ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα του συστήματος υγείας, η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα κέντρα υγείας, οι ΤΟΜΥ και οι οικογενειακοί γιατροί πρέπει να συμμετέχουν στην μάχη με τη νόσο μιας και φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που μπορεί να ειναι το 85%, δεν χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, αλλα έχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής και ιατρικής φροντίδας.

Ας ελπίσουμε να πήραμε όλοι το μάθημα μας από τον ιο και να μην ξανακούσουμε στο μέλλον τις επικίνδυνες απόψεις για περιορισμό των δαπανών για την υγεία και το ΕΣΥ. Δεν ειναι θέμα ιδεολογίας να εχουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ΕΣΥ, αλλα θέμα ζωής η θανάτου”.