ΚΡΗΤΗ

Η μαγεία της λίμνης Κουρνά και ο μύθος

Η λίμνη του Κουρνά, σαν πίνακας ζωγραφικής στολίζει το νομό Χανίων. Η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης, βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα Χανιά κοντά στα σύνορα με το νομό Ρεθύμνου , ανάμεσα σε λόφους, ένας θαυμάσιος προορισμός για ταξιδιώτες χειμώνα και καλοκαίρι.
Το όνομά της προέρχεται από την αραβική λέξη Κουρνάς που σημαίνει λουτήρας ή λίμνη και είναι στοιχειωμένη… Κάτι όχι ασυνήθιστο για λίμνη…
Ο θρύλος μιλάει για μια ξανθιά κοπέλα η οποία πριν από πολλά χρόνια στην προσπάθειά της να σωθεί από τις ερωτικές ορέξεις του πατέρα της ευχήθηκε να βουλιάξει η περιοχή, να γίνει λίμνη. Όπως κι έγινε… και από τότε, λένε…, μια νεαρή γυναίκα κάνει κάποιες φορές την εμφάνισή της καθισμένη σε ένα βράχο μέσα στη λίμνη και χτενίζει τα κατάξανθα μαλλιά της.
Στη σύγχρονη εποχή… η λίμνη του Κουρνά αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο. Οι όχθες της είναι καταπράσινες και η λευκή άμμος που υπάρχει σε αυτές, την κάνει ιδανική για μπάνιο και ηλιοθεραπεία.
Μπορεί επίσης όποιος επιθυμεί να νοικιάσει θαλάσσια ποδήλατα ή κανό για μια ρομαντική βόλτα στα νερά της. Εικόνες που είναι πολύ πιο συνηθισμένες σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Οι όχθες της λίμνης Κουρνά γνωρίζουν σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Οι τουρίστες που την επισκέπτονται μπορούν να απολαύσουν τη θέα της λίμνης μαζί με κρητικούς μεζέδες στα πολλά καταστήματα που λειτουργούν στην περιοχή.
Σε κοντινή απόσταση, στις αρχές του νομού Ρεθύμνου βρίσκονται οι πηγές της Αργυρούπολης. Μια καταπράσινη όαση με τρεχούμενα νερά. Ο ήχος τους, το απόλυτο ηχητικό ηρεμιστικό.
Δροσιστείτε στα νερά των πηγών της, απ΄ όπου υδροδοτείται το Ρέθυμνο και ανάψτε ένα κερί στο εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης, που βρίσκεται μέσα σε ένα βράχο.
Αν αντέχουν τα πόδια σας, μέσα σε αυτό το όργιο πράσινου και τρεχούμενων νερών μπορείτε να ακολουθήσετε ένα από τα πολλά μονοπάτια για μαγευτικές διαδρομές.
Η άσκηση ανοίγει την όρεξη. Μην ανησυχείτε όμως, θα βρείτε αρκετές ταβέρνες στην περιοχή.
Στη συνέχεια , μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό της Αργυρούπολης, που είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας Λάππας , μιας μεγάλης Δωρικής και Ρωμαϊκής πόλης.
http://sofoscrete.blogspot.gr/