ΚΡΗΤΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Η ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ .

Ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα το τεμάχιο που βρίσκεται ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη, είναι ο αρχαιότερος στον κόσμο και μετρά 340 εκατομμύρια χρόνια ζωής.

 

Αυτό ανακάλυψαν επιστήμονες ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ και το περιεχόμενο της έρευνας τεκμηριώνει ως έγκυρο σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience».

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών η υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως «Λεκάνη του Ηροδότου», που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών.

 

Αυτό συμβαίνει στα νοτιοανατολικά της νήσου . Πως είναι όμως η μορφολογία του βυθού στο βόρειο μέτωπο της Κρήτης ? Η κατάδυση αποδεικνύει πως αυτή η μορφολογία ακολουθεί το τυπικό του Αιγαίου , μέρος  του οποίου είναι το Κρητικό πέλαγος που γεωλογικά είναι το νοτιοδυτικό τμήμα του . Απότομες πλαγιές , απόκρημνες χαράδρες και σπηλαιοβάραθρα χαρακτηρίζουν το μέρος του βυθού εγγύς των σημερινών ακτών .

Σχετική εικόνα

Στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω και αφορά τον βυθό αυτόν στην περιοχή Ρεθύμνου και ειδικότερα στο τμήμα Πετρέ – Γεράνι φαίνεται η ύπαρξη βασαλτικών βράχων διάσπαρτων στον βυθό και είναι προϊόν μάλλον  ηφαιστειακής δράσης ( ενδεχόμενα βράχων που παρασύρθηκαν από το  τσουνάμι που έπληξε τις βόρειες ακτές της νήσου μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας ) και λιγότερο ενδογενή αρχαίου ηφαιστείου στην περιοχή που κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται .

Σχετική εικόνα

Τα σπηλαιοβάραθρα είναι άφθονα και οι σχισμές προς την ακτή αποτέλεσμα γεωλογικών αναταράξεων ανα τους αιώνες . Στο βίντεο παρατηρήστε μεγάλες κολώνες και λίθους που φανερώνουν οικιστική δραστηριότητα ίσως και προ Μινωικής περιόδου που καταβυθίστηκαν στην πάροδο των χιλιετιών , αποδεικνύοντας οτι η Κρήτη στα βάθη των αιώνων ήταν μεγαλύτερη σε έκταση σε όλα τα βόρεια παράλια, ενώ οι όμορφες παραλίες της Μεσαράς ήταν ξηρά και η Γαύδος με τη Χρυσή ήταν πιο εκτεταμένα νησιά! Ή, για να ακριβολογούμε, κορυφές τεράστιων βουνών που εκτείνονται γύρω από βαθιές τάφρους βάθους έως 4.500 μέτρων.


ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ

Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού που υπάρχει στην Κρήτη. Η λίμνη Κουρνά στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με το όνομα Κορησία, αλλά αργότερα πήρε το σημερινό όνομά της από την αραβική λέξη για τη λίμνη.

Βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, σε ένα κοίλωμα ανάμεσα σε λόφους, περίπου 4χλμ μακριά από τη Γεωργιούπολη στο νομό Χανίων (δυτική Κρήτη).

Αποτέλεσμα εικόνας για λίμνη κουρνά

Η λίμνη Κουρνά είναι σχετικά μικρή με μέγιστο μήκος 1087 μέτρα και μέγιστο πλάτος 880 μέτρα. Καλύπτει έκταση 579 στρεμμάτων και είναι γενικά ρηχή με 22,5 μέτρα μέγιστο βάθος, ενώ βρίσκεται 20 μέτρα περίπου ψηλότερα από τη θάλασσα.

Τα νερά της είναι ήπια στις όχθες της και προσελκύουν δεκάδες κολυμβητές αφού ο βυθός της είναι αμμώδης κατά πλείστον αποτελούμενος από σκληρό αργιλώδες . Προχωρώντας προς τα βαθύτερα σημεία της κάνουν την εμφάνισή τους βρύα και νεροκαλαμίδες .

Αποτέλεσμα εικόνας για λίμνη κουρνά βυθός

Η λίμνη φιλοξενεί μεγάλο αριθμό καβουριών και χελιών  ενώ όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω υπάρχει και το σπάνιο είδος της νεροχελώνας  Malaclemys terrapin με το χαρακτηριστικό της διχρωμίας της  .

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η παρουσία γιγαντιαίων χρυσόψαρων που η εμφάνισή τους στο οικοσύστημα είναι αμφιλεγόμενη ( κάποιος τα έριξε )

Η κατάδυση φτάνει ως τα 10 μέτρα περίπου και ποιος ξέρει στα βαθύτερα σημεία της λίμνης στα 22 μέτρα ίσως κρύβεται και η νεράιδα της λίμνης ……

ο βυθός της λίμνης του Κουρνά from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

https://xromonastiri.wordpress.com