ΚΡΗΤΗ

“Η Οδός της Τέχνης της Ζωής

” Σε αυτό το εργαστήριο ο Δημήτρης Νομικός θα μας μιλήσει για τη Στρατηγική της Τέχνης της Ζωής, όπως την έχουν δώσει στον κόσμο μέσα από τα γραπτά τους τρεις κορυφαίοι μύστες Σαμουράι της εποχής του 1650 μ.Χ., ο Μιγιαμάτο Μουσάσι, ο Γιάγκιου Μουνενόρι και ο καθοδηγητής τους και δάσκαλος του Ζεν Τακουάν Σόχο.

Έμπνευση για το εργαστήρι αποτελούν ακόμα και τα γραπτά του Κινέζου στρατηγού του 5ου πΧ αιώνα Σουν Τσου, καθώς και τα κείμενα του Ούγκεν Χέρριγκελ για το Ζεν. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουμε το μηχανισμό της λειτουργίας του νου ο οποίος μέσω της αδράνειας ή της προσκόλλησης χάνει την αποτελεσματικότητά του και την ταχύτητα της δράσης του.

Ο νους, που όταν αποσπαστεί από το ένα γεγονός, προσκολλά σε αυτό και παύει να είναι λειτουργικός και αποδοτικός στα χίλια άλλα ζητήματα στα οποία μπορεί να έχει ταυτόχρονα στραμμένη την προσοχή του.

Οι μεγάλοι Σαμουράι γνώριζαν πώς να μην προσκολληθούν από το φαινόμενο της στιγμής και πώς να διατηρούν ένα νου μακριά από την αδράνεια και την παθητικότητα, έτσι ώστε να είναι απόλυτα συμμετοχικοί στο τώρα τους και να προλαμβάνουν τις καταστάσεις πριν αυτές καταφέρουν να δημιουργηθούν.

Μέσα από τις διδαχές της μάχης και τις πολεμικές προετοιμασίες τους, επέβαλλαν τη νίκη με τη μη-μάχη και έδωσαν σε εμάς τη Στρατηγική της Οδού ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί όχι μόνο σε μια αναμέτρηση, αλλά σε όλα τα θέματα που απασχολούν το νου μας και τη ζωή μας.

Το εργαστήριο “Η Οδός της Τέχνης της Ζωής” αποσκοπεί στο να κατανοήσουμε αυτή τη στρατηγική που άφησαν παρακαταθήκη οι μεγάλοι αυτοί αγωνιστές, ώστε να μάθουμε μέσα από τις τεχνικές και τις πρακτικές που μας έδειξαν το πώς να ανταποκρινόμαστε την κάθε στιγμή σε όλες τις προκλήσεις που συναντούμε στη ζωή μας. Μας έχουν δώσει αρχές, οι οποίες έχουν εφαρμογή στο κάθε λεπτό της καθημερινότητάς μας.