ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Η πανέμορφη Γραμβούσα μέσα από ένα υπέροχο βίντεο

Τα δύο ακατοίκητα νησιά της Γραμβούσας, η Άγρια Γραμβούσα και η Ήμερη Γραμβούσα βρίσκονται απέναντι από την επιβλητική Χερσόνησο της Γραμβούσας, περίπου 20χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου και 2 μίλια βορειοδυτικά της περίφημης λιμνοθάλασσας του Μπάλου.

Η Ήμερη Γραμβούσα είναι γνωστή για το φρούριο της Γραμβούσας, το οποίο ακόμη και σήμερα δεσπόζει πληγωμένο από το χρόνο σε υψόμετρο 137μ. Το φρούριο ήταν άντρο πειρατών και επαναστατών και ο θρύλος θέλει ένα μεγάλο θησαυρό να είναι κρυμμένος ακόμη και σήμερα στο νησί. Επίσης, το σκουριασμένο ναυάγιο που ναυάγησε πριν από πολλά χρόνια στη νησίδα αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου. Στο κόλπο που βρίσκεται κάτω από το φρούριο (δυτικός), αποβιβάζονται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες από εκδρομικά καραβάκια.

Τα καραβάκια έρχονται από την Κίσσαμο (1 ώρα ταξίδι) και σταματούν εδώ πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους για την παραλία του Μπάλου. Οι επισκέπτες, εκτός από την περιπλάνηση στο κάστρο και το ναυάγιο, μπορούν να κολυμπήσουν στα καταγάλανα νερά της παραλίας, που έχει κατά τόπους άμμο και πλακούρες.

Δίπλα στην παραλία υπάρχουν μερικά δέντρα που προσφέρουν σκιά. Δίπλα στην παραλία υπάρχει το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου ενώ πάνω στο φρούριο σώζεται ο ναός της Παναγίας της Κλεφτρίνας. Επίσης, μπορείτε να πάρετε τρόφιμα και νερό από τα μπαρ των πλοιαρίων που φέρνουν το κόσμο. Η περιοχή ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή Natura, γι ‘αυτό δεν προσφέρονται περισσότερες υπηρεσίες στο νησί και απαγορεύεται η διανυκτέρευση.

Δείτε το βίντεο του Γιάννη Ψαρουδάκη:

ekriti.gr