ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Η παραλία στο Σαρακήνικο της Γαύδου

Η παραλία στο Σαρακήνικο της Γαύδου, βρίσκεται μόλις 1.5km βόρεια του λιμανιού της Γαύδου, τη Καραβέ. Μπορείτε να φτάσετε εδώ είτε με λεωφορείο από τη Καραβέ, είτε με πεζοπορία 30’. Ονομάζεται έτσι από τους Σαρακηνούς πειρατές που κάποτε χρησιμοποιούσαν το νησί ως ορμητήριο.
Το Σαρακήνικο, όπως και όλες οι παραλίες της περιοχής, είναι μια από τις μαγευτικότερες παραλίες της Ευρώπης, που οποιαδήποτε περιγραφή δεν μπορεί να χωρέσει το μεγαλείο της. Βρίσκεται στον μυχό ενός μεγάλου κόλπου που κοιτάει βόρεια.
Είναι μια ονειρική ξανθιά αμμουδιά με πεντακάθαρα ρηχά νερά, κρυμμένη σε ένα άγριο τοπίο με αμμόλοφους και κέδρους. Η παραλία παρέχει κάποιες πολύ βασικές ανέσεις, καθώς δίπλα υπάρχουν μερικά δωμάτια, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, μερικές ταβέρνες, ένα mini market αλλά και το μοναδικό camping στη Γαύδο.
Ανατολικά της παραλίας, στο λόφο Κάβο, έχουν βρεθεί πολλά κεραμικά όστρακα των προϊστορικών χρόνων και έχουν περισυλλεγεί λίθινα εργαλεία. Επίσης, στο Σαρακήνικο έχουν ανασκαφεί δύο αγροικίες ρωμαϊκών χρόνων με εγκαταστάσεις ελαιοπιεστηρίου, αλλά και λέιψανα προϊστορικών οικισμάτων.
Η Γαύδος κάποτε υπήρξε τόπος εξορίας επί Μεταξά. Έτσι, κοντά στη παραλία μπορείτε να δείτε ακόμη το κτίσμα όπου εξορίστηκε ο ιδρυτής του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης. Στο κτίσμα που έζησε, υπάρχει σήμερα μια σημαία της Ελλάδας και μια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγές: 2811.gr oneman.gr checkincreta.com diktynna.gr/ sadentrepese.blogspot.com hellas-beach.gr/ crete-today.comgreektravelworld.com milidakiniki.wordpress.com papasgeorge.blogspot.com sofoscrete.blogspot.comgoogle.com/maps