ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η ΠΡΩΤΗ ΛΕΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ- Πώς μπορείτε να προβλέψετε την πρώτη λέξη του μωρού σας

Συνήθως η πρώτη λέξη που λένε τα μωρά είναι «μαμά» και όχι «μπαμπά» ή κάποια άλλη, με πολλούς να αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης της πρώτης λέξης, μιας και τα παιδιά λένε αυτά που βλέπουν περισσότερο. Η μελέτη αναφέρει πως τα πρώτα λόγια του μωρού συνδέονται με τις οπτικές ενδείξεις και όχι με αυτά που τους λένε γονείς και συγγενείς. Το γεγονός, δηλαδή, πως βλέπουν συνέχεια την μητέρα τους, τα κάνει να λένε πιο εύκολα «μαμά».

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ολα έχουν να κάνουν με την εξέλιξη της γλώσσας. Η οπτική μνήμη είναι το άλμα από το σημείο, που τα παιδιά προσπαθούν να συνδέσουν λέξεις με αντικείμενα. Αυτό σημαίνει πως εάν το μωρό βλέπει ξανά και ξανά ένα μπουκάλι, είναι πιο πιθανό να το αναγνωρίσει και να επισυνάψει μία λέξη γι’ αυτό.

Οι ερευνητές προχώρησαν τόσο την έρευνα, που έβαλαν στα κεφάλια των μωρών κάμερες, για να διαπιστώσουν πώς βλέπουν τον κόσμο. Αυτό που κατάλαβαν είναι πως τα μωρά βλέπουν λιγότερα από αυτά που οι γονείς νομίζουν, με αποτέλεσμα να ονομάζουν ανθρώπους πιο εύκολα απ’ ότι αντικείμενα.

Πηγή: | iefimerida