ΕΛΛΑΔΑ

Η πρόταση Μόσιαλου για τον έλεγχο της επιδημίας

Προτείνει οι κυβερνήσεις να αγοράσουν όλες τις πατέντες για τα τεστ ταχείας διάγνωσης του κορωνοϊού, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής

Την πρότασή του για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού, καταθέτει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της υγείας και διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science, αλλά και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό.

Στη σημερινή του ανάρτηση, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:

«Παρακολουθώ καθημερινά από τον Ιανουάριο τη νόσο COVID-19, της οποίας οι επιπτώσεις έχουν υπερβεί, δυστυχώς, σε πολλές χώρες το δυναμικό των συστημάτων υγείας. Οι έγκριτες επιστημονικές ανακοινώσεις από τη συλλογή των αποτελεσμάτων στην πρώτη γραμμή, και των κλινικών δοκιμών που έχουν ήδη δημοσιευτεί, τροφοδοτούν τους επιστήμονες «στον πάγκο» για να περάσουν στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ.

Είναι η πρώτη φορά δηλαδή που βλέπουμε, σε αξιοσημείωτα μικρό χρονικό διάστημα και σε πραγματικό χρόνο, την δουλειά μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον (κλινικό και εργαστηριακό), μέσω των γρήγορων διαδικασιών δημοσίευσης των επιστημονικών ανακοινώσεων, να επιταχύνει τις συνθήκες για να μεταφερθεί η πληροφορία στον πάγκο. Η ροή αλληλοτροφοδότησης είναι από τον πάγκο στην παραγωγή, όπου και μετά τα απαραίτητα τεστ θα επιστρέψει στην κλινική εν είδει τεστ ταχείας διάγνωσης, ώστε να διευκολύνει την διαχείριση ασθενών.

Αναφερόμενος ειδικά στο τεστ ID NOW της εταιρείας Abbott, όπου μπορεί σε θερμοκρασία δωματίου να ανιχνεύει σε 5 μόνο λεπτά εάν κάποιος ασθενής είναι θετικός στον κορωνοϊό, ο κ. Μόσιαλος προτείνει στις κυβερνήσεις να αγοράσουν όλες τις πατέντες για τα τεστ ταχείας διάγνωσης ώστε να υπάρξει η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής τους.