ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πρώτη μελέτη για την ενσυναίσθηση των σκύλων

Τα σκυλιά κάνουν ό,τι μπορούν, αν νιώσουν ότι τα αφεντικά τους είναι αναστατωμένα. Αυτό έδειξε η πρώτη μελέτη για το θέμα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Learning & Behaviour.

Αν και όσοι έχουν σκύλο ορκίζονται ότι τα μεταξύ τους συναισθήματα είναι σε αρμονία και ότι τα αγαπημένα κατοικίδια θα τους προσφέρουν υποστήριξη σε περιόδους κρίσης, δεν είχε αποδειχτεί ποτέ επιστημονικά.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ πήραν 34 σκυλιά και τα έβαλαν πίσω από μια πόρτα κλεισμένη με μαγνήτες. Από τους ιδιοκτήτες, που κάθονταν στην άλλη πλευρά, ζητήθηκε να μουρμουρίσουν ένα παιδικό τραγούδι ή να προσποιηθούν ότι κλαίνε.

“Βρήκαμε ότι τα σκυλιά, όχι μόνο αισθάνονται ό,τι και οι ιδιοκτήτες τους, αλλά και ότι, αν ένα σκυλί γνωρίζει έναν τρόπο, για να βοηθήσει το αφεντικό του, τότε θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια για να το κάνει”, εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Emily Sanford.

“Όλοι όσοι έχουν σκυλιά, έχουν να πουν κι από μια ιστορία, από όταν έρχονται σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα, κάθονται και κλαίνε και το σκυλί τους είναι εκεί και γλείφει το πρόσωπό τους”.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι ερευνητές μέτρησαν, επίσης, τα επίπεδα στρες των σκύλων και βρήκαν ότι εκείνα, που ήταν σε θέση να σπρώξουν και να ανοίξουν την πόρτα, για να σώσουν τα αφεντικά τους, είχαν λιγότερο άγχος, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν αναστατωμένα, μεν, από το κλάμα του ιδιοκτήτη τους, αλλά όχι πολύ αναστατωμένα για να αναλάβουν δράση.

Όσο για τα σκυλιά που δεν έσπρωξαν την πόρτα για να ανοίξει, δεν το έκαναν επειδή δεν τα ένοιαζε – φαινόταν ότι τα ένοιαζε πάρα πολύ. Αυτά τα σκυλιά έδειξαν το περισσότερο άγχος και ήταν πολύ ταραγμένα από το κλάμα των αφεντικών τουε, για να κάνουν οτιδήποτε, εκτιμούν οι ερευνητές.