ΚΟΣΜΟΣ

Η σοκαριστική εικόνα ενός ηλικιωμένου ο οποίος προσβλήθηκε από σπάνια ασθένεια που του μετέδωσε η γάτα του

Τυχερός μέσα στην ατυχία του στάθηκε ένας 68χρονος από το Μιζούρι των ΗΠΑ, όταν προσβλήθηκε από μία εξαιρετικά σπάνια κι επικίνδυνη ασθένεια, που σύμφωνα με τους γιατρούς μεταδόθηκε από την γάτα του.

Ο άνδρας εμφάνισε πυρετό για μια εβδομάδα και μεγάλα εξογκώματα στον λαιμό του. Οι γιατροί ήταν πεπεισμένοι ότι υπαίτιος της λοίμωξης ήταν η γάτα του.

Μάλιστα, τα οιδήματα στη δεξιά πλευρά του λαιμού του, μέσα σε διάστημα δύο μηνών είχαν μεγαλώσει επικίνδυνα.

Ο άτυχος άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, εμφάνισε αυτά τα συμπτώματα, δύο μόλις μέρες μετά τον αιφνίδιο θάνατο της γάτας του από μία σπάνια ασθένεια, γνωστή ως λευχαιμία των αιλουροειδών.

Στο νοσοκομείο, οι γιατροί του διέγνωσαν ότι πάσχει από αδενική τουλαραιμία, μία σπάνια και εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που συναντάται συνήθως στους αρουραίους, τα πτηνά και τα κατοικίδια, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Η ασθένεια προκαλείται από τα βακτήρια Francisella tularensis και επιτίθεται στο δέρμα, τα μάτια, τους λεμφαδένες και τους πνεύμονες.

Η κατάσταση του 68χρονου κρίθηκε κρίσιμη και χρειάστηκε η νοσηλεία του για αρκετές εβδομάδες, μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν μετά την χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών, ενώ πλέον έχει επιστρέψει στο σπίτι του και στην καθημερινότητά του.

Εαν ο ηλικιωμένος δεν είχε πάει στο νοσοκομείο, τότε θα μπορούσε να είχε χάσει τη ζωή του καθώς η ασθένεια οδηγεί στο 50% των περιπτώσεων σε θάνατο από πνευμονία.

Δείτε την εικόνα του:

The New England Journal of Medicine
bovary.gr/