ΜΕΓΑΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Η συμμορία των δολοφόνων-Οι διαταγές, τα «συμβόλαια θανάτου» και οι κατά παραγγελίαν φόνοι

 

 

Η ΕΝΑΡΞΗ της δραστηριότητας των επαγγελματιών εκτελεστών τοποθετείται στις αρχές του φθινοπώρου του 1992, μετά τη σύλληψη σε μια ερημική κατοικία στο Πόρτο Γερμενό των «ιδρυτών» και μελών… πρώτης γενεάς της σπείρας. Μετά λοιπόν από άγρια καταδίωξη σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική συνελήφθησαν ­ στις 11 Αυγούστου του 1992 ­ οι Αντ.Δίπλαςκαι Βασ.Καλτσάς, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει λίγες ώρες νωρίτερα σε μια συμπλοκή με αστυνομικούς στα Μελίσσια, όταν προσπαθούσαν να διαφύγουν μετά από ληστεία που είχαν διαπράξει σε τράπεζα της Ραφήνας.

Από την έφοδο λοιπόν των αστυνομικών στο Πόρτο Γερμενό, το 1992, διέφυγαν τη σύλληψη ο 37χρονος Κώστας Ναστούλης που κατεζητείτο για τη δολοφονία του 36χρονου Κώστα Τσαβίδα έξω από το κέντρο «Play Boy» τον Νοέμβριο του 1988, ο Βασίλης Σούφλας που εθεωρείτο υπεύθυνος για τον τραυματισμό του ΠαντελήΓεωργαντζή τον Νοέμβριο του 1981 στην Ελευσίνα και ο Θόδωρος Κατηφίδης που εκτιμάται ότι είναι συνεργός σε πολλές εγκληματικές ενέργειες της ομάδας Καλτσά – Δίπλα.

Οι επιλογές και οι κινήσεις των τριών καταζητούμενων είναι εντελώς διαφορετικές.

Ο Ναστούλης φεύγει σχεδόν αμέσως στον Καναδά για να αποφύγει τη σύλληψη και ο Σούφλας με τον Κατηφίδη μετατρέπονται σε «σκιές» που προσπαθούν να εξαλείψουν κάθε ίχνος της παρουσίας τους.

Κάπου εκεί αρχίζει να συστήνεται η συμμορία των πληρωμένων δολοφόνων. Νέα πρόσωπα στον χώρο του εγκλήματος πλησιάζουν τον Σούφλα και στη συνέχεια τον Κατηφίδη, προκειμένου να πλαισιώσουν τη συμμορία.

Ιθύνων νους της νέας συμμορίας θεωρείται ο 33χρονος Κώστας Ανδρεάδης και στενός συνεργάτης του ο 26χρονος Σωτήρης Κούσης, που διέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας, οι Ανδρεάδης και Κούσης είχαν δεύτερη έδρα και ορμητήριο τη Στουτγάρδη, όπου μάλιστα ο πρώτος είχε ανοίξει νυκτερινό κέντρο με ελληνική λαϊκή μουσική αλλά και «ροζ» μπαλέτα από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Ο Κούσης, ο οποίος ας σημειωθεί ότι εμφανίζεται να έχει «λευκό» ποινικό μητρώο, εκτός των άλλων είχε ασχοληθεί με την έκδοση πλαστών χαρτονομισμάτων για την οποία είχε συλληφθεί ­ προ δύο ετών ­ από την Ασφάλεια, αλλά αφέθηκε λίγες ημέρες αργότερα ελεύθερος.

Ο Κούσης προσέγγισε λοιπόν τον «άνεργο» Σούφλα, ο οποίος θεωρείται στον υπόκοσμο ο ιδανικός αδίστακτος εκτελεστής.

Η οικογένεια Σούφλα, πατήρ, Κυριάκος και Βασίλης, ήταν το «φόβητρο» της περιοχής. Απρόβλεπτοι κι άμυαλοι, μαζί ήταν ικανοί για τα πάντα. Με τις επιδόσεις στη σκοποβολή επί παντός στόχου να πλησιάζει το τέλειο, με τον βαθμό μόρφωσης και τον δείκτη της νοημοσύνης ν’ αγγίζει το μηδέν…

Μετά τον θάνατο του πατέρα του και του αδελφού του Κυριάκου ­ σε τροχαίο ατύχημα ­ ο Σούφλας απέκτησε ασταθές «θυμικό», με έντονες ψυχικές διαταραχές.

Ηταν λοιπόν για τους Ανδρεάδη και Κούση το μέγα… ζητούμενο και προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του σχεδίου τους.

Ο Σούφλας εντάσσεται στην ομάδα, ταξιδεύει συχνά στη Θεσσαλονίκη και στη Στουτγάρδη. Στη γερμανική πόλη δίνει παρών και ο Κατηφίδης, που ζητά πλέον στέγη και «δουλειά». Η προσφορά… εργασίας στον Κατηφίδη εκ μέρους της ομάδας Κούση και Ανδρεάδη έγινε από τον Σούφλα.

Η… μύηση του Κατηφίδη στα εγκληματικά «ιδανικά» και πεπραγμένα της οργάνωσης έγινε από τον Βασίλη Σούφλα σε συνάντησή τους στην παραλία Πόρτο Κουφό στη Σιθωνία Χαλκιδικής αυτοί τα μοναδικά μέλη της σπείρας των επαγγελματιών δολοφόνων;

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα αλλά και βάσει των πληροφοριών από τις έρευνες των διωκτικών αρχών, στην ομάδα έχουν στρατολογηθεί τρία ή τέσσερα ακόμη άτομα.

Στη σύνθεση της ομάδας αναφέρθηκε ο «ιδρυτής» της συμμορίας Αντώνης Δίπλας στην κατάθεσή του την Τετάρτη στη 17η τακτική ανακρίτρια. Ο Δίπλας ανέφερε ότι στην ομάδα συμμετείχαν αρχικά και οι Αναστάσιος Χατζόπουλος (έχει συλληφθεί για τη συμμετοχή του στη ληστεία της Εγνατίας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 1994), Δημήτρης Καπετανάκης ή Καπές, κάποιος Πασχαλίδης και στο διευρυμένο διάδοχο σχήμα της συμμορίας έδινε «παρών» εκτός των Κούση και Ανδρεάδη και ο κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών στη φυλακή Κορυδαλλού και ήδη κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων Αλέξανδρος Ζεκερίδης. Ο Καπετανάκης κρατείται για τη ληστεία στου Σκλαβενίτη Χαλανδρίου και ήταν από καιρό στα «υπ’ όψιν» της Ασφάλειας. Φέρεται, μάλιστα, ότι μίλησε στους άνδρες της Αστυνομίας για συμμετοχή του στην «τσιμεντοποίηση του τάφου του Σούφλα, μετά από παραγγελία του Κούση». Ομως πέραν τούτου ουδέν…

Από τους αξιωματικούς της Ασφάλειας εξετάσθηκε, πριν από μερικές εβδομάδες, και ο Αν. Χατζόπουλος, ο οποίος επίσης δήλωσε «άγνοια».

Η δομή και το… «οργανόγραμμα» της εταιρείας των επαγγελματιών εκτελεστών ήταν σχετικά απλά.

Εγκέφαλος της ομάδας, διαπραγματευτής και υπογράφων τα «συμφωνητικά» των δολοφονιών εμφανίζεται ο Κώστας Ανδρεάδης, που δρα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στενός συνεργάτης αλλά και με εκτελεστικό ρόλο θεωρείται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο Κούσης. Ο Καπετανάκης θεωρείται ο «άνθρωπος για όλες τιςδουλειές» της συμμορίας. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Δίπλας στην κατάθεσή του στη 17η τακτική ανακρίτρια, «το καλοκαίρι του 1994 ο Δημήτρης Καπετανάκης ή Καπέςπήγε στο Δήλεσι(σ.σ.: στην ίδια περιοχή βρέθηκε το πτώμα του Σούφλα) στηνεξοχική κατοικία κάποιου Σάκηο οποίος ασχολείται με αυτοκίνητα και πήρε μιαβαλίτσα με όπλα,τη φόρτωσε στο αυτοκίνητό του,ένα Uno Turbo,μαζί με κάποιονάλλον και τα πήγε και τα έκρυψε στην περιοχή της Πάρνηθας,στο Κατσιμίδι. Ηβαλίτσα περιείχε εκατοντάδες σφαίρες,αυτόματα όπλα,πολλά πιστόλια και απόό,τιγνωρίζω δύο περίστροφα,το ένα 357 Magnum».

Ο Βασίλης Σούφλας θεωρείται ο εκτελεστής με το ψυχρό χέρι της ομάδας. Αυτός που βάζει την «τελευταία υπογραφή» και τη σφραγίδα του στο συμβόλαιο του θανάτου. Αναζητούν τους ηθικούς αυτουργούς

Η έκδοση προ μερικών ημερών από τις ολλανδικές αρχές του φερόμενου ως κατευθυντηρίου νου ­ μαζί με τον παραμένοντα στις φυλακές του Αμστερνταμ Κώστα Ανδρεάδη ­, του επονομαζόμενου «συνδικάτου του εγκλήματος», Σωτήρη Κούση, επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της δράσης στη χώρα μας ομάδας επαγγελματιών εκτελεστών.

Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση βρίσκονται μπροστά στο πρωτοφανές για τη χώρα μας φαινόμενο των συμβολαίων θανάτου που συνέτασσαν πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Οι αρχές ασφαλείας φαίνεται ότι ήδη έχουν συμπληρώσει τη λίστα των φυσικών αυτουργών, πολλών ανεξιχνίαστων ως σήμερα, εγκληματικών ενεργειών και προσπαθούν να εντοπίσουν τους παραγγέλλοντες τις εκτελέσεις. Πάντως οι έρευνες αναμένεται να καθυστερήσουν τουλάχιστον ένα τρίμηνο, καθώς για να εξετασθεί ο Κούσης για τα συγκεκριμένα εγκλήματα πρέπει να υπάρχει άδεια των… ολλανδικών αρχών, οι οποίες τον εξέδωσαν μόνο για τη ληστεία στην Εγνατία Τράπεζα και την δολοφονία στις Σέρρες.

«Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα άγνωστες λεπτομέρειες για τις ενέργειες των φυσικών και ηθικών αυτουργών, όπως και για την εμπλοκή νέων προσώπων στη συγκλονιστική αυτή υπόθεση.Ο άγνωστος ρόλος
του Ζεκερίδη

ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του κατηγορουμένου για διακίνηση ναρκωτικών στις φυλακές Κορυδαλλού, Αλέξανδρου Ζεκερίδη, στη δραστηριότητα του επονομαζόμενου «συνδικάτου του εγκλήματος» διερευνούν οι αστυνομικές αλλά και οι δικαστικές αρχές.

Την παρουσία του Ζεκερίδη αλλά και άλλων ατόμων στην ομάδα του Σούφλα και των καταζητούμενων στην Ολλανδία Κώστα Ανδρεάδη και Σωτήρη Κιούση προσδιόρισε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στην απολογία του στη 17η τακτική ανακρίτρια κ. ΣταυρούλαΔημητρίου ο ισοβίτης Αντώνης Δίπλας.

Τις ίδιες πληροφορίες για συμμετοχή του Ζεκερίδη στο… «κλιμάκιο Θεσσαλονίκης» της σπείρας των εκτελεστών φαίνεται ότι διαθέτει και η Ασφάλεια που διερευνά τη νέα αυτή διάσταση της υπόθεσης.

Πάντως ο Ζεκερίδης από τις φυλακές της Λάρισας αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την ομάδα Κούση, Ανδρεάδη, Σούφλα και δήλωσε ότι εκπλήσσεται για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση… Τα θύματα και οι έρευνες

ΣΕ ΠΟΙΕΣ εγκληματικές ενέργειες συμμετείχε η ομάδα Σούφλα, Ανδρεάδη, Κούση; Μήπως στις διαρροές που υπάρχουν στην αστυνομική έρευνα περιέχεται το στοιχείο της υπερβολής;

Με βάση τα πορίσματα βαλλιστικών ερευνών, θεωρείται αρχικά βέβαιη η συμμετοχή των μελών της συμμορίας στην εν ψυχρώ εκτέλεση του ταμία του παραρτήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Νιγρίτα Σερρών Γιώργου Καραγκιόζη. Βέβαιος εκτελεστής του θεωρείται από τις διωκτικές αρχές ο Σούφλας και οργανωτές της οι Κιούσης και Ανδρεάδης. Για αυτήν την εγκληματική ενέργεια, όπως και για την ληστεία της Εγνατίας Τράπεζας στη Θεσαλονίκη-το 1994-έχουν εκδοθεί ενταλματα σύλληψης για τους Ανδρεάδη, Κούση και Σούφλα.

Αλλη υπόθεση που οδηγείται στην εξιχνίασή της, με βάση κυρίως την κατάθεση Κατηφίδη αλλά και άλλες μαρτυρίες, είναι η εκτέλεση τον Ιανουάριο του 1993 του οικονομικού διευθυντή του κέντρου «Μερσέντες» Ευ. Παρασχιάκου έξω από το σπίτι του στη Νέα Ερυθραία.

Σύμφωνα με καταθέσεις που έχει συγκεντρώσει, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, την εντολή για την εκτέλεση του Παρασχιάκου έδωσε έμπορος που είχε συναλλαγές με νυχτερινά κέντρα και είχε πολλές διαφορές με το θύμα. Με τον «εντολέα» της εκτέλεσης Παρασχιάκου φαίνεται ότι είχε «επαφή», σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφοριών, ο γνωστός ποινικός Αλέξανδρος Ζεκερίδης

Ρόλο μεσάζοντα στην εκτέλεση Παρασχιάκου φέρεται ότι έπαιξε ο αδελφός του Κωνσταντίνου Ναστούλη, Γεράσιμος, που δολοφονήθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια έξω από λαϊκό κέντρο. Την εκτέλεση του Παρασχιάκου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέλαβε ο στενός φίλος και γείτονας της οικογένειας Ναστούλη Βασίλης Σούφλας μαζί με ορισμένα μέλη της συμμορίας – εκτελεστικού αποσπάσματος.

Θύμα της ίδιας ομάδας εκτιμάται από την Ασφάλεια ότι είναι και ο ιδιοκτήτης σχολής οδηγών Μανώλης Σάμιος, που εκτελέστηκε στις 7 Ιανουαρίου 1994 στη σχολή του, στην οδό Φλέμινγκ 7 στον Ρέντη. Εντολείς για τη δολοφονία του Σάμιου φέρονται μέλη κυκλώματος πλαστογράφησης διπλωμάτων οδήγησης. Η Ασφάλεια όμως δεν έχει κατορθώσει ακόμη να στοιχειοθετήσει την ανάληψη της εκτέλεσης Σάμιου από την ομάδα Ανδρεάδη.

http://www.tovima.gr/r