ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία προκαλεί: Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα της γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Αμετακίνητη σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις θάλασσες της Κύπρου εμφανίζεται η Τουρκία, παρά τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Μόλις μια ημέρα το νέο προκλητικό κρεσέντο Ερντογάν για την Κύπρο, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε, από την κατεχόμενη Κερύνεια, ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες γεώτρησεις».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Αγκυρα προς όσους σκοπεύουν να περιορίσουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα στέλνει στην Κύπρο και τέταρτο πλοίο, το γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας: «Κάθε εκατοστό της γης μας είναι πολύτιμο»

Ο Φουάτ Οκτάι, που εγκαινίασε ένα πλοίο διάσωσης πολλαπλών χρήσεων, σύμφωνα με το Anadolu, στη συνέχεια δήλωσε ότι «κάθε εκατοστό της γης μας είναι πολύτιμο και απαραίτητο».

Το συγκεκριμένο σκάφος διάσωσης, όπως ανακοινώθηκε, θα παρεμβαίνει στα πιθανά θαλάσσια ατυχήματα στη Μεσόγειο και θα συμβάλλει στην πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

Ο Οκτάι τόνισε, σχετικά, ότι «η Τουρκία υπερασπιζόταν πάντα την Ανατολική Μεσόγειο για να είναι μια θάλασσα ειρήνης και δίκαια να γίνεται η εξόρυξη των φυσικών πόρων και έτσι να διαμοιράζονται».

Υπενθυμίζεται ότι ο Φουάτ Οκτάι έφτασε παράνομα στην Κύπρο για να παραστεί στις προκλητικές εκδηλώσεις του κατοχικού καθεστώτος, με αφορμή την 45η επέτειο από την εισβολή του «Αττίλα» στο νησί.